Laatste update 20:22
29

Premier Irak: ‘Het kalifaat van IS is nu compleet vernietigd’

Terreurorganisatie Islamitische Staat is verslagen. Dat kondigde de Iraakse premier Haider al-Abadi zaterdag aan tijdens een persconferentie in Baghdad. Volgens de premier hebben Iraakse veiligheidstroepen de laatste IS-bolwerken langs de grens met Syrië ingenomen en is daarmee het zogenaamde kalifaat compleet vernietigd. Al-Abadi noemde de overwinning een zege voor zowel de Iraakse bevolking als voor moslims in het algemeen.

Voor al-Abidi was het verslaan van IS zijn voornaamste prioriteit. Hij werd gekozen kort nadat de terreurorganisatie met ongekende snelheid grote delen van de regio wist in te nemen en er een eigen Islamitische Staat vestigde. Onder andere grote Iraakse steden als Mosoel, Falluja en Ramadi vielen in handen van de terroristen. Gesteund door een door de VS geleide coalitie wist het Iraakse leger in 2015 en 2016 Ramadi en Falluja al te bevrijden en in juli van dit jaar werd IS verdreven uit Mosoel. Drie weken geleden werd grensstad Rawa ontdaan van IS-strijders.

Dat IS geen gebieden meer in zijn bezit heeft, betekent overigens niet dat daarmee ook alle IS-strijders zijn verdwenen. Hoewel een groot deel gedood is of gevlucht, onder meer naar Turkije of Europa, kan worden aangenomen dat er ook nog terroristen in Irak aanwezig zijn. Zij zijn nog altijd in staat aanslagen te plegen.

De leider van de Amerikaanse troepen in de regio, generaal Joseph Votel, vindt dat er nog niet te hard moet worden gejuicht. Volgens hem is IS tot nu toe altijd ‘gewiekst’ gebleken en in staat zich aan te passen. Hij waarschuwde er dan ook voor dat de terreurgroep vanuit het niets weer toe kan slaan als de aandacht verslapt:

Iedereen die nu zegt dat ze verslagen zijn, tart de logica. We hebben het gezien in Afghanistan, in Irak, in Jemen, zodra je de druk van deze groeperingen haalt duiken ze weer op.

Volgens Votel is het kalifaat dan misschien opgedoekt, maar ‘dat betekent niet dat IS niet meer bestaat’.

Bron: Financial Times / Beeld: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (29)