Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Premier Theresa May stapt op vanwege Brexit-drama

  •  
24-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Serious Violence Implementation Taskforce

© cc-foto: Number 10 https://flic.kr/p/25e9n72

Theresa May vertrekt op 7 juni als premier van het Verenigd Koninkrijk. Ze kondigde dat aan na een vergadering met het 1922 Committee , dat bestaat uit alle conservatieve backbenchers in het parlement. Het lot van May werd bezegeld nadat ze dinsdag in een speech een nieuwe Brexit-deal aankondigde die de woede opwekte van conservatieven en geen steun kreeg van Labour, terwijl dat laatste haar bedoeling was.
Onder meer haar belofte dat het parlement een tweede referendum zou kunnen uitroepen, wekte de toorn van conservatieve Brexiteers die niet willen dat het volk de mogelijkheid krijgt zich te bedenken over de Brexit.
Tot haar vertrek krijgt Theresa May nog minstens twee drama’s te verwerken. De te verwachten historische nederlaag bij de Europese verkiezingen zondag en daarna het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump waar veel Britten op tegen zijn.
Een groot aantal pluchejagers staat klaar om de positie van May over te nemen. Boris Johnson wordt tot nu toe gezien als de grootste kanshebber. De van tv bekende olijkerd die zich nooit door enige deskundigheid laat hinderen, doet het goed bij de conservatieve kiezers.
De stap van May wordt wel gezien als een gevolg van het ‘glazen klif’-fenomeen. May werd als vrouw naar voren geschoven nadat de door mannen beheerste partijtop het land in de Brexit-chaos hadden gestort en het vrijwel onmogelijk bleek dat probleem op te lossen.
cc-foto: Number 10

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.