Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

President-elect Trump beschouwt Amerika als melkkoe

  •  
22-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
US-PRESIDENT-ELECT-DONALD-TRUMP-HOLDS-MEETINGS-AT-HIS-TRUMP-TOWE

© 2016-11-22 00:00:00 NEW YORK, NY - NOVEMBER 22: A visitor carries a 'Trump Store' bag at Trump Tower, November 22, 2016 in New York City. President-elect Donald Trump and his transition team

De periode voor de inauguratie van een president-elect van de Verenigde Staten, is normaliter een tijd van snel veel leren, veel praten en gewogen, gewichtige keuzes maken. Maar zoals we inmiddels weten is er weinig ‘normaal’ aan deze aankomend president. Vrijdag schikte hij nog een rechtszaak over fraude door zijn ‘universiteit’ voor een bedrag van 25 miljoen dollar en maandag moest zijn advocaat beloven daarvoor geen geld uit zijn stichting te gebruiken. Trump staat erom bekend rechtszaken tegen zijn bedrijven te financieren met zijn ‘charitatieve’ Trump Foundation en geeft dit, middels de laatste belastingaangifte van de stichting ook zelf toe.
Persoonlijk gewin Deze zeer discutabele feiten weerhouden Trump er niet van om ondertussen zijn aankomende machtspositie te misbruiken voor persoonlijk gewin. Zo zette hij de Argentijnse president onder druk om de weg vrij te maken voor een vastgelopen bouwproject in Argentinië. Instrueerde hij Britse politici, onder wie Nigel Farage, om zich te verzetten tegen een windmolenpark dat het uitzicht van zijn golfbaan bedierf. Moedigde hij buitenlandse diplomaten aan om voortaan in zijn hotels te verblijven en had hij een zakelijke bijeenkomst met Indiase partners over een nieuw te bouwen appartementencomplex.
Melkkoe Amerikaanse presidenten brengen hun zakelijke belangen normaal gesproken onder in een ‘blind trust’, om belangenverstrengeling te voorkomen. Trump weigert zulks, maar beloofde tijdens de campagne nog om al zijn bedrijven over te dragen aan zijn kinderen, die inmiddels – hoe verrassend – allemaal onderdeel zijn van zijn politieke transition team. Trump doet niet eens moeite om de schijn op te houden dat hij het hoogste publieke ambt in de Verenigde Staten beschouwt als iets anders dan een melkkoe. Het ergste is dat hij zelf denkt daarmee niets verkeerd te doen. In een bijeenkomst met journalisten met de New York Times zei hij letterlijk dat ‘het geen belangverstrengeling kan zijn als de president het doet’:
Verantwoordelijkheden Het is het zoveelste voorbeeld waarin Trump laat zien geen besef te hebben van de juridische of ethische bevoegd- en verantwoordelijkheden die bij het ambt van president horen. Dat bleek ook uit zijn ‘beslissing’ om geen special prosecutor aan te stellen om Hillary Rodham Clinton te vervolgen. De FBI heeft herhaaldelijk geconcludeerd dat er geen grond was voor gerechtelijke vervolging om het gebruik van een privéserver voor haar emails. En dat terwijl zijn eigen vice-president nog steeds weigert zijn emails vrij te geven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.