40

Preutse iPhone weert Nederlandse fotografen

PhotoQ, site voor serieuze fotografie, gecensureerd door Apple 

De toonaangevende Nederlandse site voor fotografie PhotoQ mag niet vrijelijk informatie verspreiden via de iPhone. Volgens oprichter Edie Peters gaat de bemoeienis met de inhoud veel te ver: ‘Apple beknot feitelijk de journalistieke vrijheid’.

PhotoQ heeft een app laten maken waarmee op de iPhone portfolio’s van aangesloten fotografen bekeken kunnen worden. Apple weiger deze app echter aan klanten aan te bieden omdat er in de portfolio’s ook foto’s te vinden zijn met naakte lichaamsdelen die volgens de computergigant nooit zichtbaar mogen zijn.

Edie Peters van PhotoQ: “Het gaat om foto’s die zijn gemaakt door serieuze fotografen die journalistieke reportages produceerden. Die van Marijn Scheeres over nudisme, die van Karijn Kakebeeke over de porno-industrie. De foto’s zijn interessant om te bekijken, maar als je ze ziet, begrijp je gelijk dat ze in het geheel niet zijn gemaakt ter opwekking van erotisch genot. Feitelijk beknot Apple de journalistieke vrijheid.” 

PhotoQ werkt aan een manier om de censuur van Apple te omzeilen. De fotosite hoopt dat iPhone-fabrikant de app dan alsnog toelaat.

foto: Karijn Kakebeeke / PhotoQ

foto index: Marijn Scheeres / PhotoQ Naturisten op camping Flevoland, Volkskrant Magazine

Zie ook: Fotoveiling voor Haïti

Geef een reactie

Laatste reacties (40)