15

Primeur: Ratingbureau veroordeeld voor bedrieglijke rating

Australische rechtbank: Standard & Poor's gaf misleidend advies over product van ABN Amro ... 12 gemeenten verloren 15,4 miljoen dollar

Ratingbureau Standard & Poor’s is door een Australische rechtbank veroordeeld wegens misleidend kredietadvies. Dat schrijft de Belgische krant De Standaard. Het is de eerste keer dat een kredietbeoordelaar veroordeeld wordt voor bedrieglijke ratings.

De Standaard:

In 2006 kochten twaalf Australische gemeenten zogenaamde ‘Rembrandt notes’, schuld die door de Nederlandse bank ABN Amro herverpakt werd als financieel product. De kredietbeoordelaar voorzag die zogenaamde ‘Rembrandt notes’ van een Triple A-rating, de best mogelijke beoordeling.

Met het uitbreken van de financiële crisis in 2008 bleken de Rembrandt-producten echter niet zo solide. De Australische gemeenten zagen meer dan 90 procent van de 16 miljoen dollar die ze in het schuldpapier geïnvesteerd hadden, in rook opgaan.

De rechter heeft zich nu uitgesproken in het voordeel van de twaalf gemeenten. “De rating die Standard & Poor’s gaf aan de producten was misleidend en bedrieglijk”, oordeelde de rechter die in zijn motivering sprak van “valse informatie” en “verkeerde voorstellingen”.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s gaat in beroep tegen de uitspraak. De Australische gemeenten kunnen nu werk maken van het samenstellen van dossiers om schadevergoedingen te eisen van zowel S&P, als van ABN Amro.

Sinds het uitbreken van de financiële crisis is er veel kritiek op ratingbureaus. Vaak voorzagen zij ongezonde financiële producten van hoge ratings. Van een rechtszaak kwam het nooit, tot nu toe.

De Standaard: Standard & Poor’s op de vingers getikt voor misleidende rating

Lees ook op Joop: Andy Langenkamp – De Amerikaanse fiscale afgrond is in zicht

Geef een reactie

Laatste reacties (15)