0

Pro-Europese Poolse presidentskandidaat wint eerste ronde

Liberaal Bronislaw Komorowski haalde 41,22 procent van de stemmen. Jaroslaw Kaczynski, tweeling broer van de omgekomen president, haalde 36,74 procent.

De Pro-Europese kandidaat Bronislaw Komorowski heeft zondag de eerste ronde van de Poolse presidentsverkiezingen gewonnen. Na telling van nagenoeg alle stemmen stond de liberale kandidaat op 41,22 procent. Zijn belangrijkste concurrent de conservatieve Jaroslaw Kaczynski haalde 36,74 procent en is ook nog in de race.

Komorowski is kandidaat voor het centrum-rechtse Burgerplatform van premier Donald Tusk en voorzitter van het parlement. Ook werd hij waarnemend president, toen president Lech Kaczinski in april bij een vliegtuigongeluk om het leven kwam. Dat schrijft de Volkskrant maandag.

Aaangezien geen van de kandidaten de benodigde 50 procentdrempel haalde, volgt op 4 juli een tweede ronde. Naar verwachting zal Komorowski daarbij ook veel stemmen krijgen van de aanhang van het Verbond van Democratisch Links. De voorzitter van deze partij, Grzegorz Napieralski, haalde volgens de exit-polls slechts 13 procent van de stemmen. Verbond van Democratisch Links voert weliswaar fel oppositie tegen de regering van premier Tusk, maar heeft nog minder op met de conservatief Kaczynski.

Lees hier meer

Geef een reactie

Laatste reacties (0)