Laatste update 22:49
458

Pro-pieten werpen barricade op tegen vrijheid van meningsuiting

Dit bericht wordt aangevuld

15.00 uur:
De anti-zwartepiet-demonstranten die eerder op de dag op de snelweg naar Dokkum werden afgesneden en klemgereden door pro-pieten omdat ze bij de landelijke Sinterklaasintocht in Dokkum wilden protesteren, wilden nadat hun demonstratie door de burgeneester verboden werd later vandaag alsnog protesteren in Weesp. Om dat te voorkomen heeft de burgemeester een noodbevel afgekondigd.

12.45 uur:
In Rotterdam hebben anti-zwartepiet-activisten zaterdagmiddag vlak voor de sinterklaasintocht in Rotterdam een spandoek aan de Erasmusbrug gehangen, dat meldt RTV Rijnmond. Initiatiefnemer Stop Racisme 2017 zegt dat het om een vreedzame actie gaat. Volgens getuigen blokkeren de anti-zwartepietdemonstranten ook de Erasmusbrug. Ze zouden een spandoek bij zich hebben met de tekst: ‘Verkeer gestremd wegens racisme’. De actie is een reactie op de blokkade van de snelweg A7 door pro-pieten, die daarmee anti-zwartepiet-activisten belemmerden om de intocht te bereiken.

12.10 uur:
Nadat pro-pieten eerder op de dag een snelweg blokkeerden – en daarmee verkeersongelukken veroorzaakten – om te voorkomen dat anti-zwartepiet-demonstranten de landelijke intocht in Dokkum zouden bereiken, heeft de burgemeester zojuist het protest van de anti-demonstranten verboden. Joop.nl sprak met schrijfster Alma Mathijsen, die in een van de bussen onderweg was naar Dokkum om deel te nemen aan het protest:

Het is bizar wat er nu gebeurt. Onze demonstratie was netjes van tevoren aangemeld en goedgekeurd door de burgemeester, maar nadat we vanmorgen zijn klemgereden door pro-pieten – een auto sneed onze bus af en ging vlak voor ons hard op de rem – wordt ons nu het recht op vrije demonstratie afgenomen. Zij wierpen een grote blokkade op en wij werden agressief bejegend. Nadat we drie kwartier stilstonden op de A7 werden we door de politie begeleid naar wat wij dachten dat Dokkum zou zijn, maar in werkelijkheid werden we de andere kant opgestuurd. De politie heeft ons daar van tevoren niet van op de hoogte gesteld en nam de telefoon niet meer op. Zojuist werd ons pas verteld dat we niet meer mogen demonstreren omdat we te laat zouden zijn. En nu staan we hier, ergens op de weg bij Harlingen. En dat allemaal omdat Zwarte Piet-fans een snelweg hebben platgelegd.

Beeld: Alma Mathijsen

Eerder:
Pro-pieten hebben vandaag een snelweg geblokkeerd om te voorkomen dat anti-zwartepiet-demonstranten de intocht van Sinterklaas in Dokkum zouden bereiken. Een bus met demonstranten werd op de A7 afgesneden door pro-pieten, die vervolgens met hun auto’s de weg blokkeerden. De politie heeft verklaard dat bij de plotselinge filevorming die daardoor ontstond een aantal auto’s met elkaar in botsing kwamen. Niemand raakte gewond. De politie probeert op dit moment de gemoederen te bedaren. Een woordvoerder van de politie stelt:

Alles stond plotseling stil. Een paar mensen hebben dat niet op tijd gezien en er waren verschillende kop-staart-botsingen. Dat is bijna niet te voorkomen. Een probleem is wel dat de mensen die de A7 blokkeren hun auto’s verspreid over de weg hebben neergezet. Probeer dan maar eens de juiste sleutel bij de juiste auto te vinden.

De landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum zal vanmiddag rond 12.00 uur beginnen. Er worden zo’n 25.000 mensen verwacht.

Geef een reactie

Laatste reacties (458)