20

Pro-Rusland betogers negeren ultimatum Oekraïne

Wat nu? Gaat Oekraïne met gebruik van geweld einde maken aan bezetting regeringsgebouwen? Bezetters eisen referendum over afscheiding

Het ultimatum dat de Oekraïense regering aan pro-Russische activisten heeft gesteld is verlopen. De pro-Russische activisten die de overheidsgebouwen in Oost-Oekraïne bezetten, moesten de panden binnen 48 uur verlaten en zouden daar dan niet voor vervolgd worden, maar er zijn geen aanwijzingen dat de bezetters dat van plan zijn.


In de steden Donetsk en Loegansk worden overheidsgebouwen bezet. NOS-correspondent David Jan Godfroid vermoedt dat als Oekraïne ingrijpt dat later vanavond of vannacht pas zal doen. Vooral in Loegansk kan het namelijk uit de hand lopen. Daar hebben activisten namelijk de wapenkamer in het gebouw van de veiligheidsdienst bezet. “Bezetters hebben vuurwapens en scherpe munitie. Godfroid:

Er ligt een ring van barricades om het gebouw en er lopen honderden mensen rond. De politie loopt er echt niet zomaar naar binnen. Er lopen veel burgers rond. Als er dan zwaar geweld wordt gebruikt, kunnen die gewond raken. Als de politie ingrijpt, gebeurt dat vanavond of mogelijk pas vannacht.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft inmiddels telefonisch contact gehad met de Duitse bondskanselier Angela Merkel over mogelijk aanvullende sancties tegen Rusland. Hij hoopt Rusland ertoe te dwingen de troepen uit de grensstreek met Oekraïne terug te trekken. Het Witte Huis meent dat pro-Russische separatisten Oekraïne destabiliseren met ‘een georchestreerde campagne van opruiing en sabotage’.

Op satelliet beelden van de NAVO is te zien hoe Rusland militair materiaal, waaronder straaljagers en tanks in het grensgebied met Oekraïne heeft gestationeerd. De foto’s zijn genomen door een commerciële satelliet.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken raadt inwoners van Rusland op om niet naar het buitenland af te reizen. Op de website schrijft Rusland dat vooral landen met een uitleveringsverdrag met de Verenigde Staten het best ontweken kunnen worden, omdat Amerika ‘jacht op Russische burgers in derde landen’ zou maken.

Het ministerie schrijft dat de jacht is begonnen vanwege de annexatie van de Krim. “Bedenk goed dat Amerikanen een vooringenomen houding hebben ten opzichte van Rusland”, valt te lezen.

Het ministerie van Defensie in Nederland heeft besloten de militaire samenwerking met Rusland tot nader bericht op te schorten. Dat heeft minister Hennis besloten, in navolging van het besluit van de NAVO-lidstaten, die op 1 april alle civiele en militaire samenwerking van het militaire bondgenootschap met Rusland bevroren, tot er een bevredigende oplossing is gevonden voor de crisis in Oekraïne.

Voor de komende herdenkingen in Nederland van de Tweede Wereldoorlog is een uitzondering gemaakt. Daarbij zijn de Russen wel welkom. Ook blijven de ‘communicatiekanelen’ open tussen zowel diplomaten als defensieattachés, omdat Nederland het belangrijk vindt de dialoog met Moskou voort te zetten.

NYT: Satellites Show Russia Mobilizing Near Ukraine, NATO Says

NOS: Ultimatum Oekraïne genegeerd

BNR: Obama belt Merkel over sancties tegen Rusland

Geef een reactie

Laatste reacties (20)