56

Pro-Russische activisten laten OVSE-waarnemers vrij

UPDATE: Duizenden Krimtataren bestormen Russisch leger om leider terug te halen

De OVSE-waarnemers die gegijzeld werden in het Oost-Oekraïense Slovjansk zijn vrijgelaten, meldt de Volkskrant zaterdag. De waarnemers werden op 25 april opgepakt en gegijzeld.

Updates onderaan

Vladimir Loekin, de Russische gezant sprak vrijdagochtend met de zelfbenoemde burgemeester, Ponomaryov, van de pro-Russische separatisten. Ponomaryov zei vrijdag zijn belofte te zijn nagekomen:

Zoals beloofd heb ik ze gisteren op mijn verjaardag vrijgelaten. Ze waren mijn gasten.

Ook de Oekraïense gevangen zijn vrijgelaten. In totaal gaat het om twaalf personen die door de pro-Russische activisten waren gegijzeld. De zelfbenoemde burgemeester sprak eerder nog tijdens een persconferentie over wisselgeld, maar daar lijkt geen sprake van te zijn. Volgens Ponomaryov zijn aan de vrijlating geen voorwaarden verbonden.

De zeven OVSE’ers maken het goed en zijn blij weer buiten te zijn. Een van hen, Axel Schneider, verklaarde tegenover de Duitse krant Billd zo snel mogelijk naar huis te willen.

Bondskanselier Angela Merkel sprak donderdagavond met president Poetin en vroeg hem druk uit te oefenen op de separatisten om de waarnemers te laten gaan.

Update: zaterdag 17:15 uur

Zaterdag zijn duizenden inwoners erin geslaagd hun verbannen leider Mustafa Dzjemilev terug te halen op de Krim. Volgens de Oekraïense persbureau Unian schoten ongeveer 5.000 Krimtataren Dzjemilev te hulp het hermetisch schiereiland binnen te dringen. Het Russische leger hielden de grenzen tussen Oekraïne en de Krim gesloten. Rusland is op zoek naar de Krim-leider en mediaberichten melden dat Russische militairen op weg zijn de Simferopol, de hoofdstad van de Krim, om de leider op te pakken.

cc-foto: ANP – IGOR KOVALENKO

Geef een reactie

Laatste reacties (56)