33

Pro-Russische militanten bezetten twee gebouwen Oost-Oekraïne

Update: 'Wapens in handen krijgen is het doel' ... Minister van Binnenlandse Zaken belooft 'krachtig optreden'

Zaterdagochtend heeft een aantal gewapende mannen een politiegebouw in de Oost-Oekraïense stad Slavjansk bezet. Dat heeft de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken op zijn Facebookpagina gemeld. Arsen Avakov belooft een krachtige reactie van de Oekraïense autoriteit tegen de indringers, al is nog niet bekend wie het gebouw bezet.


Slavjansk ligt ten noorden van de grote stad Donetsk, waar het de afgelopen week, na bezetting van een regeringsgebouw, zeer onrustig is geweest. In verschillende steden hebben pro-Rusland activisten gebouwen bezet. Ze eisen een referendum waarin het volk zich kan uitspreken over annexatie van Oost-Oekraïne bij Rusland. De Oekraïnse regering had de bezetters een ultimatum gegeven, maar dat is vrijdag verlopen.

De autoriteiten hebben nog geen geweld gebruikt om de bezettingen te beëindigen, maar hun geduld lijkt op te raken. Zo zegt Avakov op zijn Facebookpagina dat de Oekraïense reactie ‘zeer krachtig’ zal zijn, ‘omdat er een verschil is tussen betogers en terroristen’.

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek reisde vrijdag af naar Oost-Oekraïense stad Donetsk met een plan om de gebieden in het oosten meer autonomie te verlenen. Verdere details zijn nog niet duidelijk, ook is niet helder of de pro-Russische separatisten hiermee akkoord zullen gaan.

Update 14.20
Inmiddels lijkt duidelijk te zijn dat de bezetting van het politiegebouw door pro-Russische militanten gevoerd wordt. Ook is inmiddels een tweede gebouw in Slavjansk ingenomen. Dat meldt NRC. De militanten hebben bij de bezetting volgens de politie zo’n 400 pistolen en 20 automatische wapens in handen gekregen. De politie verklaart:
“Het doel van de overname was de wapens. Ze geven de wapens aan deelnemers van de betogingen in Slavjansk.”

Update 20.00
Op de weg naar de stad Slavjansk hebben pro-Russische militanten nu ook checkpoints opgezet. In de stad Donetsk hebben ze de politiechef tot aftreden gedwongen. De Oekraïnse vlag die boven het regionale politiehoofdkwartier wapperde, is neergehaald en vervangen door een separatistische vlag.

Update 20.45
De Oekraïense Veiligheidsraad is met spoed bijeengeroepen. De bestorming van de regeringsgebouwen wordt beschouwd als een ‘daad van Russische agressie’. Dat meldt onder meer de Volkskrant. Pro-Russische separatisten hebben onder meer wegversperringen opgeworpen op de toegangswegen naar de stad, met zandzakken en autobanden.
NRC: Gewapende mannen bezetten politiegebouw oosten Oekraïne

Geef een reactie

Laatste reacties (33)