6

Probleemjongeren uitgebuit bij projecten in buitenland

Kinderen moeten veel te lang werken en worden door gastouders uitgescholden, blijkt uit onderzoek van Inspectie Jeugdzorg

Jongeren die door jeugdzorginstellingen naar het buitenland worden gestuurd, worden daar uitgebuit, zo schrijft de Volkskrant vrijdag. Ze maken vaak veel te lange werkdagen, wat in strijd is met de rechten van het kind. Ook worden gastgezinnen niet altijd goed gescreend, waardoor de probleemjongeren te maken krijgen met gastouders die tegen hen schreeuwen en schelden.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectie Jeugdzorg, dat woensdag werd geopenbaard. Het rapport lag al een jaar op de plank. Volgens een inspectiewoordvoerder wilde de Inspectie Jeugdzorg minister Rouvoet (Jeugd) de tijd geven ‘zijn richting te bepalen’. Het is niet gebruikelijk dat inspectierapporten zo lang geheim blijven.

Eenderde van de jeugdzorgaanbieders heeft programma’s in het buitenland, die kunnen variëren van twee weken onder begeleiding survivallen tot een half jaar werken bij een boer. De meeste kinderen gaan naar Frankrijk, maar er zijn ook projecten in België, Oostenrijk, Polen, Engeland, Schotland en Denemarken.

Lees verder in de Volkskrant

Geef een reactie

Laatste reacties (6)