224

‘Procedure rond Dibi was onzorgvuldig’

Update - Video Sap bij Nieuwsuur: Het moet eenzaam geweest zijn voor Tofik ... Geschillencommissie: 'Fatsoensnormen overschreden' ... Sap 'beschaamd' door situatie, GroenLinks-fractievoorzitter wil andere procedure ... Commissie vond Dibi ongeschikt ... Mediastorm redde kandidatuur ... Dibi: 'Ik vecht nu als een leeuw' 

Er is vrijdag verwarring ontstaan over de positie van GroenLinks Kamerlid Tofik Dibi. Urenlang was de vraag of hij nog kandidaat was voor het partijleiderschap van GroenLinks. Hij zou vrijdag door het partijbestuur teruggeroepen zijn terwijl hij onderweg was naar tv-opnames van De Halve Maan. Het partijbestuur zou vrijdag besloten hebben dat Jolande Sap de enige lijsttrekker van GroenLinks is. In Nieuwsuur werd bekend gemaakt dat het partijbestuur zwichtte voor de enorme druk van leden en Dibi toch kandidaat is.

Update 23.50

“Het moet voor Dibi eenzaam gevoeld hebben”, zei Sap zaterdagavond in Nieuwsuur. “Ik ga niet over de procedures in de partij, daar gaan de leden over. Maar ik heb wel opgeroepen die regels aan te passen. In de mediahektiek die ontstaat kan je niet wekenlang kandidaten gaan wegen.”

Update 1845

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi meldt op Twitter dat hij gelijk heeft gekregen van de geschillencommissie van zijn partij. Hij had een klacht ingediend over de procedure rond zijn kandidaatstelling voor het partijleiderschap:

Recht zegeviert. Commissie voor Geschil en Beroep heeft zojuist mijn beroep gegrond verklaard. Er is geen zorgvuldige procedure gevolgd en het oordeel van de kandidatencommissie is daardoor gebaseerd op een ‘zeer smalle basis’

Trouw citeert de geschillencommissie:

“Wij constateren dat er onevenredig zware druk op de kandidatencommissie is uitgeoefend van binnen en buiten de partij’, aldus het oordeel van de geschillencommissie. ‘Deze druk is vooral uitgeoefend vanwege de discussie over een lijsttrekkersreferendum. Dit gebeurde op manieren waarbij fatsoensnormen ver zijn overschreden. Wij constateren ook dat de kandidatencommissie zo verantwoordingsvol en gewetensvol als mogelijk heeft geopereerd.”

De overwinning van Dibi betekent gezichtsverlies voor partijvoorzitter Heleen Weening. Zij hield in het EO-programma Knevel en Van der Brink vol dat de gevolgde procedure wel zorgvuldig was.

Beschaamd
GroenLinks-fractievoorzitter Sap wil dat de procedure voor de lijsttrekkersverkiezing in de toekomst verandert. Ze zegt in een interview met de NOS dat ze zich de afgelopen dagen heeft verbaasd, geërgerd en geschaamd o
ver de procedure die werd gevolgd rond de kandidaatstelling van Kamerlid Tofik Dibi. Het volgende congres moet de procedure aanpassen, vindt ze. Als een prominent Kamerlid zich meldt om lijsttrekker te worden, dat hij dan natuurlijk moet worden toegelaten tot de procedure, aldus Sap.

Naar eigen zeggen heeft Sap zelf ook druk op het partijbestuur uitgeoefend om een referendum te organiseren, waaraan ook Dibi mag meedoen. 

Update zaterdag 14.00

NOS meldt:

Tofik Dibi wil ook in de Tweede Kamer blijven als hij niet wordt gekozen tot lijsttrekker van GroenLinks. Hij vindt zichzelf een betere lijsttrekker dan Jolande Sap, zei hij in TROS-Kamerbreed. Hij verwacht van concurrent Sap dat die bij verlies ook weer Kamerlid wordt.

Update vrijdag 23:55

Het partijbestuur van GroenLinks meldt officieel dat Dibi ‘ongeschikt’ is maar dat hij wel gekozen mag worden:

De leden van GroenLinks mogen via een digitaal referendum kiezen tussen Jolande Sap en Tofik Dibi, heeft het Partijbestuur van GroenLinks besloten. Jolande Sap is door de Kandidatencommissie beoordeeld als geschikt voor het politiek leiderschap, Tofik Dibi is beoordeeld als ongeschikt. Het congres van GroenLinks besloot eerder dat er alleen een referendum zou komen als meerdere geschikte kandidaten in het profiel zouden passen. Toch besluit het Partijbestuur tot een referendum, op verzoek van ondermeer de partijraad, de vertegenwoordiging van de leden. Partijvoorzitter Heleen Weening, die de Kandidatencommissie expliciet verzocht had om een meervoudige voordracht: ‘Ik wil graag dat de leden kunnen kiezen, dat is goed voor GroenLinks en goed voor de beoogde lijsttrekker.’ Komende week debatteren Jolande Sap en Tofik Dibi in drie lijsttrekkersdebatten, eind mei kunnen de 27.000 leden kiezen. De uitslag wordt 6 juni bekend.

Bekijk ook deze video: Bam! GroenLinks in frontale botsing met 21e eeuw

Update 23:10

Bij Knevel & Van den Brink toonde partijvoorzitter Heleen Weening zich verbaasd over de mediastorm. Volgens haar heeft de partij ‘betere weken gehad’. Weening wilde niet zeggen waarom Dibi niet voldoet aan het profiel dat de selectiecommissie heeft opgesteld. Weening noemde Dibi bij herhaling ‘jongen’. Femke Halsema duidde ze aan als ‘mevrouw Halsema’.

Weening zegt dat de procedure goed is verlopen. Het op twitter geuite verwijt van Ineke van Gent dat het bestuur amateuristisch is reageerde ze dat de procedure ‘zorgvuldig’ was. Ze bevestigde nog eens dat Dibi ongeschikt wordt geacht als kandidaat. Het partijbestuur zal Dibi ook als zodanig presenteren.

Update 22:30

De kandidatuur van de Dibi is gered door de mediastorm die vandaag losbarstte rond pogingen om hem af te serveren als kandidaat. Dibi zegt in Nieuwsuur zeer veel steunbetuigingen te hebben ontvangen. Hij stelt dat hij al 3 weken in gevecht is met het partijapparaat dat hem van kandidatuur wilde weerhouden. Donderdag hoorde hij dat hij geen kandidaat zou mogen worden. Dat werd hem onder meet door Tof Thissen verteld. De vraag of hij ook Sap tegenover zich vond ontweek hij.

De commissie zou onder meer geconstateerd hebben dat Dibi te weinig strategisch inzicht heeft. Dibi wierp daarop tegen dat de commissie aangetoond heeft daar zelf een potje van te maken.

De partij intimideerde Dibi vanmiddag door te dreigen dat hij niet mag terugkeren naar de Tweede Kamer als hij zich niet bij de partij zou melden op het moment dat hij een tv-optreden gepland had bij De Halve Maan.

Dibi claimt dat hij er zelf voor gezorgd heeft dat zijn kandidatuur toch doorgang vindt.

In het gesprek wordt duidelijk dat Dibi wil afrekenen met het partijapparaat en de stroming die daarin is vertegenwoordigd. 

Update 22:03

Partijvoorzitter Heleen Weening maakte in Nieuwsuur bekend dat de strijd tussen Sap en Dibi om het lijsttrekkerschap doorgaat. De verwarring is ontstaan omdat de selectiecommissie onder leiding van Tof Thissen had besloten dat Dibi niet geschikt is als kandidaat. Onder druk van de publieke commotie heeft het partijbestuur besloten de verkiezing door te zetten. Weening stelt dat de regels die door het partijcongres zijn vastgesteld niet goed passen bij de moderne tijd.

Update 21.00

Volgens partijvoorzitter Heleen Weening is er geen crisis binnen GroenLinks. Het ANP schrijft hierover:

Er is geen crisis bij GroenLinks. Dat zei partijvoorzitter Heleen Weening vrijdagavond bij het partijkantoor in Utrecht. Ze is in afwachting van een advies van de kandidatencommissie over de kandidaten voor het lijsttrekkerschap.

Weening zei te hopen nog vrijdagavond verdere mededelingen te kunnen doen.

Eerder:

De redactie van De Halve Maan zegt in een verklaring

“Dibi was onderweg naar de uitzending van De Halve Maan toen hij werd gebeld door het partijbestuur van GroenLinks”, meldt de omroep. “Hij moest met spoed naar Utrecht komen. Als Dibi ook maar een minuut te laat zou komen in Utrecht, zou dat gevolgen hebben voor zijn toekomst.” 

Dibi zou niet hebben mogen meewerken aan de uitzending van De Halve Maan. Zijn optreden zou de interne partijregels schenden, meldt de redactie. “Dat Tofik Dibi eerder deze week te gast was bij Sven Kockelmann werd eveneens beschouwd als een schending van de regels.” In de uitzending van Oog in Oog zei Dibi dat Sap hem had afgeraden kandidaat te zijn.

Volgens GroenLinks-Tweede Kamerlid Ineke van Gent is hier niets van waar. Zij twittert:

“De partijregels zijn helemaal niet overtreden door @tofikdibi Vorige week is door PB besloten dat kandidaten naar buiten konden. #dwdd”

Partijleider Jolande Sap twittert:

Ik zou het betreuren als er geen referendum komt. Ik ga graag de strijd om het lijsttrekkerschap aan!

Oud-leider Femke Halsema:

Als GL-lid wil ik kunnen kiezen en me niet hoeven schamen #referendum

Tal van andere Groenlinks-vertegenwoordigers reageren in soortgelijke termen.

De Volkskrant schrijft dat de afwijzing van Dibi nog niet officieel is:

De lijsttrekkersprocedure bij GroenLinks loopt nog. Dat laat de partij weten in reactie op berichten dat het Tweede Kamerlid Tofik Dibi geen kandidaat meer zou zijn voor het lijsttrekkerschap.

De partij zou volgende week drie debatten organiseren tussen Sap en Dibi. Dibi zelf was niet bereikbaar voor commentaar.

Update 16:50 

Radio 1 meldt dat Dibi volgens eigen zeggen nog steeds kandidaat is. Ondertussen twittert persbureau Novum:

Reactie Tofik Dibi: “Ik ben aan het vechten als een leeuw. Meer kan ik er nu niet over zeggen” #novum #GroenLinks

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (224)