82

Prof. Tillie zet columnist Holman klem

Columnist Parool is voor absolute vrijheid van meningsuiting, maar niet voor iedereen

Columnist Theodor Holman staat al langer bekend om zijn nogal spaak lopende opvattingen. Zo omarmde hij het xenofobe gedachtengoed van de Noorse terrorist Breivik, op het geweld na dan. Alsof je zegt dat je niks tegen vlees eten hebt, maar wel tegen het slachten van dieren. Holman is ook voor de absolute vrijheid van meningsuiting, de school die graag luid verkondigt dat je alles moet kunnen zeggen. Maar nou ja, alles…

Het begon allemaal met een tweet van PvdA-Kamerlid Jan Vos die een rant van Wilders had aangehoord tijdens de Algemene Beschouwingen. Het PVV-lid ging daarin tekeer tegen het functioneren van de parlementaire democratie. Hij noemde de Kamer een ‘nepparlement’ dat niet naar de wil van het volk (lees: de wil van Wilders) wil luisteren. Antiparlementaire taal is een bekend onderdeel van het fascisme en dus twitterde Vos daar een opmerking over, dat de opmerkingen van het PVV-lid kenmerken vertonen van het fascistoïde leiderschap.

Die opmerking vloog bij Holman in het verkeerde neusgat. Zoals gebruikelijk verzon hij er zelf het een en ander bij en barstte in zijn dagelijkse column los:

Het is een schandalige, walgelijke opmerking van Jan Vos. Wie een fascistoïde leider is, onderschrijft de architectuur en de doelstellingen van het fascisme. Dat zou inhouden dat Wilders voor het ausradieren is van bepaalde bevolkingsgroepen, dat hij een Blut und Boden-theorie zou onderschrijven en dat hij bijvoorbeeld voor partijmilities is.

Dat had Vos allemaal niet beweerd maar bij Holman, prototype van een ‘dus’-denker die alles wat hem goed uitkomt er zelf bij denkt, had de kritische blik alweer plaats gemaakt voor zijn favoriete rode waas. En schreef hij: 

Als de PvdA die Jan Vos niet tot excuses en aftreden dwingt, geeft dat het totale failliet van deze partij weer, want, Lodewijk Asscher en Diederik Samsom, vindt u Wilders ook een fascist?

Hoogleraar Electorale Politiek Jean Tillie las de column en uitte zijn verbazing via Twitter. Hoe kun je het ontslag van iemand eisen vanwege een opmerking als je egt voor vrije meningsuiting te zijn? Holman dook er meteen bovenop maar dat pakte toch wat minder goed uit voor de columnist.

Geef een reactie

Laatste reacties (82)