Laatste update 17 mei 2016, 21:04
19

Prominente Belgen eisen opstappen ‘onbekwame’ minister

Optreden als zwart geschminkte zorgt voor veel protest onder Belgen ... Kwestie toont gelijkenissen met Zwarte Piet-discussie

Zijn optreden als zwart geschminkte collectant blijft de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders achtervolgen. In een open brief eisen prominente Belgen het vertrek van de minister. De brief werd gepubliceerd op de website van de Belgische krant De Standaard, die inmiddels meerdere artikelen aan de kwestie heeft gewijd. Reynders’ optreden zou racistisch zijn en niet recht doen aan de culturele diversiteit binnen de Belgische samenleving. Iets dat een minister van Buitenlandse Zaken zou horen in te begrijpen.

Onder andere auteur Dyab Abou Jahjah, mode-ontwerpster Rachida Aziz en Sarah Bracke (Harvard, VUB, UGent), schrijven in de brief:

Zijn aftreden zou getuigen van politieke moed en leiderschap in de collectieve strijd tegen racisme en discriminatie, die we niet langer kunnen uitstellen.

De Standaard schrijft:

De minister kwam in opspraak doordat hij zich op 14 maart uitdoste als ‘noiraud’. ‘Les Noirauds’ zijn Brusselse vrijwilligers die jaarlijks geld inzamelen voor arme kinderen. (..) De voorbij week reageerden vooral buitenlandse stemmen heel scherp. Andrew Stroehlein, de Europese mediadirecteur van Human Rights Watch, zei op Twitter: Een aantal van zijn collega’s zal Reynders niet langer willen ontmoeten.

Schrijfster Chika Unigwe over de rel via Twitter:

In elk ander land ter wereld zou Reynders ontslag moeten nemen. (..) Er is niets veranderd sinds Leopold. (..) In België heerst een vorm van raciale dementie.

In de brief valt verder te lezen:

Noiraud Didier Reynders is onbekwaam om zijn eigen bevolking – in al haar diversiteit – waardig en geloofwaardig te vertegenwoordigen in het buitenland. Onbekwaam om het universeel ideaal van fundamentele gelijkheid te belichamen in deze post-koloniale tijden. Onbekwaam om – gezien het gebrek aan inzicht over wat al dan niet racistisch is – als geloofwaardige partner op te treden op het internationaal toneel, en in het Zuiden in het bijzonder. Bij deze vragen we Didier Reynders af te treden als onze minister van Buitenlandse Zaken op grond van onmiskenbare onbekwaamheid.

De kwestie doet erg denken aan de kwestie rond de positie van ‘Zwarte Piet’ binnen het Sinterklaasfeest in Nederland. Na protesten vanuit verschillende groepen in de samenleving, is er eindelijk een start gemaakt met het aanpassen van het gedateerde feest zodat koloniale aspecten achterwege gelaten kunnen worden op 5 december.

Geef een reactie

Laatste reacties (19)