43

Pronk en Van Thijn willen linkse coalitie

'Samen een blok vormen om als progressieven te laten zien wat je wil'

PvdA-lijsttrekker Job Cohen moet zich uitspreken voor een coalitie met GroenLinks, SP en D66. Dat zeggen de PvdA-prominenten Ed van Thijn en Jan Pronk, allebei ooit minister in een Paars kabinet.

“Cohen zou zich moeten opwerpen als de leider van links. Hij moet nooit accepteren dat GroenLinks en de SP in een formatie zomaar kunnen worden weggezet, zoals dat in de vorige formatie is gebeurd”, zeggen beide PvdA-prominenten onafhankelijk van elkaar tegen NU.nl.

“Samen sta je sterk”, legt Pronk uit. “Er zal geen linkse meerderheid komen, maar je moet wel samen een blok vormen om als progressieven aan te geven wat je wil.” 

Van Thijn en Pronk vinden dat D66 een logische volgende keuze is voor de vorming van een coalitie, mocht de PvdA als grootste partij uit de stembus komen. Van Thijn: “Cohen moet zich dan ook inzetten voor staatkundige hervormingen, zoals een door het volk gekozen formateur.”

Mochten PvdA, GroenLinks, SP en D66 nog geen meerderheid in de Kamer hebben, dan is volgens Van Thijn het CDA een beter alternatief dan de VVD.

De VVD is bijna zo rechts als Wilders. Die zouden dus van heel ver moeten komen om een nieuwe paarse coalitie mogelijk te maken.

Van Thijn denkt dat ondanks de val het kabinet het CDA toch een betere keus is dan de VVD. “Maar dan een CDA zónder Balkenende.”

Pronk daarentegen pleit voor een progressief kabinet met VVD in plaats van het CDA, ondanks de bezuinigingsplannen van Rutte.

Zo zie ik hun voorstellen om te korten op ontwikkelingssamenwerking als een tijdelijk dwaalspoor.

Geef een reactie

Laatste reacties (43)