Laatste update 13:41
60

Protest tegen femicide op de Dam: 70 paar lege rode naaldhakken

Op de Dam is zaterdag geprotesteerd tegen femicide: het vermoorden van vrouwen omdat zij vrouwen zijn. Directe aanleiding voor het protest zijn de moorden op tientallen Turkse vrouwen dit jaar.

Turkije besloot onlangs om zich terug te trekken uit het Verdrag van Instanbul, dat geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld tegengaat. Ook in andere landen verzetten conservatieven zich tegen het verdrag. Zo verwierp het Hongaarse parlement de tekst vorig jaar vanwege de ‘genderideologie’ die er uit zou spreken.

Yesim Candan, een van de organisatoren van de actie op de Dam, noemt femicide op Twitter een wereldwijd probleem. “Ongeveer 180.000 vrouwen worden jaarlijks over de hele wereld omgebracht door hun (ex) partner of familielid dat is meer dan door terrorisme. Femicide is terreur tegen vrouwen”, stelt medeorganisator Stella Bergsma.

In Nederland sterft elke tien dagen een vrouw als gevolg van huiselijk geweld, schreven Joyce Brekelmans en Hasna El Maroudi schreven vorig jaar op OneWorld. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de meeste vrouwen die in Nederland worden vermoord, door hun (ex-)partner om het leven worden gebracht.

Geef een reactie

Laatste reacties (60)