Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Protesten tegen racistisch politiegeweld laaien op in VS

  •  
30-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
49947575376_587ba31a22_k

© cc-foto: Dan Aasland https://flic.kr/p/2j6Go1G

In tal van Amerikaanse steden wordt geprotesteerd naar aanleiding van de dood George Floyd, een zwarte man die de verstikkingsdood stierf toen hij met geweld werd gearresteerd door witte agenten. Demonstranten scanderen zijn naam en eisen gerechtigheid. Op sommige plaatsen gaan de protesten gepaard met onlusten.
In Atlanta werd het hoofdkantoor van CNN belaagd. De hoofdcommissaris van politie daar, Erika Shields, heeft verklaard begrip te hebben voor de volkswoede. De dood van Floyd noemde ze “verschrikkelijk” en ze wijst er op dat het onderdeel is van een oneindige reeks van dergelijke voorvallen waarbij zwarte burgers worden doodgemaakt door agenten. “De sleutel is betere opleiding en het verwijderen van slechte agenten, zeker als je ziet dat er sprake is van een patroon van slecht gedrag.”
De agent die zijn knie langdurig op de hals van Floyd drukte is eerder in opspraak gekomen. Achttien keer werd er een aanklacht tegen hem ingediend wegens misdragingen, twee keer werd hij daarvoor berispt.
President Donald Trump gooide olie op het vuur door zich in een tweet uit te spreken tegen het geweld van de demonstranten met “we will assume control but, when the looting starts, the shooting starts.” Het laatste deel is een letterlijk citaat van een racistische politiecommissaris in Miami die zich daarmee in de jaren ’60 tegen burgerrechtenprotesten keerde. Historici stellen dat die uitspraak destijds heeft bijgedragen aan de geweldsuitbarstingen. Trump verklaarde later niet op de hoogte te zijn geweest van die context.
In Detroit is een 19-jarige man om het leven gekomen tijdens de protesten doordat er vanuit een SUV op de menigte werd geschoten. De auto zou ook op journalisten zijn ingereden.
In Louisville in de staat Kentucky vuurde een agent gericht een pepperspray projectiel af op journalisten. Zeven mensen raakten gewond door kogels die door onbekenden in de menigte werden afgevuurd.
Eugene Daniels, een zwarte journalist van de politieke nieuwssite Politico, uitte op Twitter hoe hij voortdurend te maken heeft met racisme van politie en medeburgers.
cc-foto: Dan Aasland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.