114

Protesterende vluchtelingen blijken Nederlandse statushouders

COA blundert door verkeerde migranten naar noodopvang Den Haag te sturen...Demonstranten verwachtten woning na lange asielprocedure...Ophef vanwege zogenaamde 'ondankbaarheid' vluchtelingen

De afgelopen dagen zijn er veel berichten in de media verschenen over klagende vluchtelingen die tegen de omstandigheden in de Haagse noodopvang protesteerden. Het blijkt nu dat het statushouders zijn die op een woning wachten die het Centraal Opvangorgaan Asielzoekers verward heeft met migranten die net zijn aangekomen. Dat meldt omroep West vrijdag.

Het zal je vast niet ontgaan zijn. Het filmpje met de vluchtelingen die buiten sliepen uit protest en klaagden over kleine ruimtes, het ontbreken van een televisie en het slechte eten. Omroep West maakt nu bekend dat het Nederlandse statushouders zijn die in de noodopvang geplaatst zijn. Gemeente Den Haag bevestigt dat. 

Migranten met een verblijfsvergunning mogen in Nederland blijven en krijgen meestal na een periode in het asielzoekerscentrum een woning toegewezen. Dat verklaart de teleurstelling van de protesterende groep statushouders toen zij in Den Haag in het voormalig ministerie van Sociale Zaken terechtkwamen op een kluitje met andere mensen. 

De buurtbewoners organiseerden een protest tegen de – in hun ogen – ondankbare vluchtelingen die blij zouden moeten zijn met eten en onderdak. De gemeente had in een brief beloofd enkel asielzoekers te plaatsen die nog in de procedure zitten en bed, bad en brood te leveren na ‘de lange reis’. De buurt was dus niet op de hoogte van de situatie. Het pand zou pas na 1 januari gereed gemaakt worden voor eventuele tijdelijke opvang van statushouders. 

Door alle ophef zijn een aantal vluchtelingen ergens anders geplaatst. Daarnaast heeft gemeente Den Haag laten weten het aantal vluchtelingen in de noodopvang bij tweehonderd te houden in plaats van de zeshonderd die verwacht werden. Dit omdat COA de beloften niet na zou komen. Het is niet bekend of men toen al op de hoogte was van de blunder. 

De gemeente Den Haag weet niet om hoeveel statushouders het gaat maar een woordvoerder laat aan omroep West weten dat het er ‘veel’ zouden zijn. Het COA heeft nog niet gereageerd op de situatie. 

Geef een reactie

Laatste reacties (114)