4

Protestpartij ‘De Beste’ wint verkiezingen IJslandse hoofdstad

Verkiezingsbeloftes: gratis handdoeken in het zwembad en een nieuwe ijsbeer voor de dierentuin

De IJslanders lijken de gevestigde politiek beu te zijn. In IJslandse hoofdstad Reykjavik, waar ongeveer een derde van de bevolking woont, zijn de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen door een protestpartij die zichzelf De Beste Partij noemt. De partij werd een half jaar geleden opgericht door comedien Jon Gnarr en belooft onder andere gratis handdoeken in het zwembad.


Tijdens de campagne beloofde De Beste ook een nieuwe ijsbeer voor de dierentuin, een Disneyland bij het vliegveld en een “drugsvrij parlement”. De Partij spiegelt echter ook een “zonnige toekomst” voor en vindt dat het tijd is voor een “grote schoonmaak”. Dat meldt de Britse publieke omroep BBC.

Partijleider Jon Gnarr is de bekendste comedien van het land. Politiek analysten stellen dat zijn partij vooral zo’n dikke winst heeft behaald, omdat de IJslanders het vertrouwen in de gevestigde politiek hebben verloren. Dit zou onder andere komen door het debacle rond internetspaarbank Icesave, waardoor ook veel Nederlanders werden gedupeerd.

De Beste Partij behaalde 34,7 procent van de stemmen en krijgt daarmee zes zetels in de nieuwe gemeenteraad van de IJslandse hoofdstad.

Geef een reactie

Laatste reacties (4)