4

Provincie legt vervuilende fabriek aan de ketting

Commissaris van de Koningin Karla Peijs trekt vergunning fosforfabriek in

s Werelds grootste fosforproducent Thermphos moet vanaf 1 januari 2011 aan de uitstootvoorwaarden van dioxine voldoen. Wanneer dat niet lukt, schakelt de provincie Zeeland over op harde maatregelen.

Precies een week geleden gaf de provincie Thermphos nog een nieuwe milieuvergunning voor vier jaar, maar deze trok ze vrijdag weer in omdat Thermpos ver boven de dioxinenorm uitstoot. Het fosforbedrijf zou tot en met 2014 0,4 nanogram dioxine per kubieke meter lucht uitstoten, terwijl de wettelijke norm op 0,1 nanogram ligt.

Karla Peijs, commissaris van de koningin in Zeeland heeft een helder signaal afgegeven. “Thermphos, let op uw zaken […] U loopt op het randje van de afgrond.” Ook heeft ze aangekondigd dat het bedrijf vaker gecontroleerd gaat worden.

Het functioneel Parket van het OM startte vorige week een strafrechterlijk onderzoek naar Thermphos omdat het de milieuwetgeving overtreedt. Een VROM-inspectie concludeerde eerder na onderzoek dat de uitstoot van dioxine en schadelijke stoffen zeer zorgelijk is. Omwonenden klagen over ademhalingsproblemen, hoofdpijn en duizeligheid. Thermphos heeft in een jaar al meer cadmium uitgestoten dan is toegestaan. Ook de uitstoot van zink en dioxine ligt ver boven de maximumnorm

Lees meer op Joop: Zembla: Zwaar vervuilende fabriek krijgt toch vergunning

NOS: Thermphos krijgt deadline opgelegd

cc-foto: Wim Harwig

Geef een reactie

Laatste reacties (4)