Laatste update 20:54
101

Provocerende docu: Apocalypse Cow – Hoe de vleesindustrie de planeet vermoordt

In een documentaire van Channel 4 genaamd: Apocalyse Cow: How Meat Killed the Planet, toont de Britse milieuactivist en veganist George Monbiot hoe het Britse landschap is geruïneerd door de voedsel- en vleesindustrie.

Gestript van natuurlijk bos en vol van ‘agrarische wildgroei’, met industriële boerderijen. Volgens Monbiot portretteert het ooit zo pittoreske Britse platteland tegenwoordig een voortdurende en wereldwijde ecologische ramp.

De manier waarop voedsel in de meeste delen van de wereld wordt geproduceerd, creëert natuurschadende omstandigheden die natuurlijke leefomgevingen verwoesten en beperken. Monbiot zoekt naar uiteenlopende alternatieven.

Tijdens zijn zoektocht loopt hij een dag mee op landgoed Glenfeshie, in de Schotse Hooglanden. Wilde herten worden daar afgeschoten om het bos te herstellen en jonge bomen te laten groeien. Tijdens het afschieten van een wild hert barst de documentairemaker in huilen uit. Omdat het afschieten van de dieren de natuur kans geeft om weer te herstellen, besluit Monbiot dat het eten van dit hertenvlees verantwoord is. Samen met de jager verorbert hij vervolgens een hertenburger, wat tot veel kritiek leidde op social media, met opmerkingen als: ‘Noemt hij zichzelf veganist? Wat een hypocriet! en ‘Zeggen dat we allemaal moeten stoppen met vlees, maar 4 minuten later een hert afschieten en opeten’.

De documentaire is online te bekijken op Channel 4.

Geef een reactie

Laatste reacties (101)