23

Publieke omroep Griekenland op zwart

Journalisten weigeren gebouw te verlaten ... Persvrijheid in het gedrang ... Politie zou bij uitgang staan

De publieke omroep ERT in Griekenland gaat vanaf middernacht op zwart. Dat heeft de regering van het land besloten.

Update onderaan de pagina

Alle tv- en radiosignalen zullen vanaf middernacht voor onbepaalde tijd worden stopgezet, ondanks felle tegenstand en woede van de vakbonden en coalitiepartners. De reden zijn de aanhoudende bezuinigingen die het land moet doorvoeren. 

Er werken ongeveer een kleine 3000 mensen bij ERT. Die hebben vanaf morgen allemaal geen werk meer totdat de werkzaamheden weer worden hervat. Wanneer dat is, weet niemand. Hoeveel mensen er dan weer in dienst gaan bij de omroep is ook niet duidelijk. Een woordvoerder van de regering noemde de ERT een ‘oase van verspilling’.

In NRC Handelsblad zegt correspondent Marlies de Koning:

“Dit is een hele concrete maatregel. Belastingbetalers betalen vrij direct voor de publieke omroep, het is een service waar ze recht op hebben. Het is daarom een gewaagde daad van de regering Samaras (…).” 

Griekenland voert sinds 2010 zware bezuinigingen en belastingverhogingen door in het kader van het Europese besparingsprogramma.Het land is nu afhankelijk van leningen. Voor het einde van het jaarmoet het land 4000 rijksambtenaren ontslaan. Voor het eind van volgend jaar moeten 15.000 ambtenaren wegbezuinigd worden.

Journalisten van de omroep, die vergelijkbaar is met de NOS in Nederland, verzetten zich tegen de sluiting en weigeren het gebouw te verlaten. Zij vinden dat de persvrijheid in het gedrang is. Inmiddels zou de politie bij het gebouw klaarstaan.

Journalist Daphne Timmers woont in Griekenland en twittert over het nieuws. Volg haar op twitter

Update 23:00: Inmiddels zijn alle zender van ERT op zwart gegaan. Bij een van de studio’s van de omroep zijn duizenden demonstranten samengekomen. 

CC foto: Myoneza

Geef een reactie

Laatste reacties (23)