88

NPO-baas: Publieke Omroep moet worden beschermd, niet afgebroken

NPO-voorzitter Shula Rijxman heeft in haar jaarlijkse nieuwjaarstoespraak de politiek opgeroepen niet nog verder te bezuinigen op de publieke omroep. ‘Het houdt een keer op,’ zei Rijxman. ‘Je kan niet eindeloos een A-merk in de schappen zetten voor een afbraakbudget’.

‘Ik kan er niet omheen: na twee keer bezuinigen en vele ontslagen en fusies, is het vijf voor twaalf voor de publieke omroep. En dat is een bewuste politieke keuze,’ aldus Rijxma. Volgens de NPO-voorzitter moet de publieke omroep de komende jaren al rekening houden met een daling van Ster-inkomsten van zo’n 36 miljoen euro: ‘Maar nu kiest het kabinet ervoor om dat bijna te verdubbelen naar ongeveer 60 miljoen.’

Als Akzo of Unilever of PostNL belaagd worden, werpen we beschermingswallen op en staat de politiek vooraan om voor het Nederlands belang op te komen. Volkomen terecht. Waarom zou dat niet voor de creatieve industrie gelden? Waarom niet voor onze nationale culturele belangen? Waarom niet voor de Nederlandse Publieke Omroep? Anders houden we een medialandschap over dat volledig wordt gedomineerd door buitenlandse mediareuzen met hun betaalmuren.

Rijxman wil de discussie aangaan met politiek Den Haag en zei ‘pijnlijke discussie’ daarbij niet uit de weg te willen gaan: ‘Als wij niet zelf de moed hebben eens per vijf jaar kritisch naar het functioneren van het bestel te kijken, dan doen anderen dat voor ons.’

In de nieuwjaarstoespraak had Rijxman ook een positieve boodschap. Het afgelopen jaar was volgens haar namelijk een ‘buitengewoon goed jaar’ voor de publieke omroep. Zo weet NPO Start, het oude Uitzending Gemist, dagelijks een miljoen bezoekers te trekken en is het bereik op zowel tv als radio erg hoog.

Bronnen: NOS, Parool / Beeld: Screenshot DWDD

Geef een reactie

Laatste reacties (88)