Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Publieke omroep te vatbaar voor politiek'

  •  
24-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
npo.jpg
NPO-bestuursvoorzitter Henk Hagoort waarschuwt voor verdere bezuinigingen: 'Daardoor zakken we door het ijs'
Het eerste kabinet Rutte besloot 200 miljoen euro te bezuinigen op de publieke omroep. Het huidige kabinet overweegt daarbovenop nog eens 100 miljoen te snijden in het budget. Hét bewijs dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) te veel afhankelijk is van de overheid, aldus NPO-baas Henk Hagoort in dagblad Trouw. “Zelfs de Ster-inkomsten van reclames gaan naar het ministerie voordat ze naar ons worden overgemaakt.”
De Tweede Kamer praat dinsdag over de toekomst van de publieke omroep. VVD-staatssecretaris Sander Dekker laat onderzoeken hoe het publieke bestel in de toekomst het best georganiseerd kan worden.
RTEmagicC_npo.jpg
Hagoort pleit onder meer voor een meer onafhankelijke financiering. Tot 2000 kwam de heffing op radio- en televisietoestellen direct ten goede aan de omroepen. Sinds 2000 betalen burgers voor de publieke omroep via hun inkomstenbelasting. “Een historische fout”, aldus Hagoort. “De overheid kan nu op elk moment naar de geldkraan grijpen. Dat doen ze ook, we raken een derde van ons budget kwijt en politieke partijen zoeken steeds vaker de randen van de bemoeienis met de inhoud van de programmering op. We waren door het kijk- en luistergeld minder vatbaar voor die politieke druk.”
De bestuursvoorzitter waarschuwt:
Ik heb niet het idee dat een meerderheid van de Tweede Kamer de extra bezuinigingen van 100 miljoen euro, die bovenop de 200 miljoen euro van het vorige kabinet komen, eruit gaat fietsen. Daardoor zakken we door het ijs. De programmering gaat dusdanig op de schop dat we een deel van onze Ster-inkomens verliezen. Dat betekent minder inkomsten, dus weer minder geld voor programma’s. Dat heeft weer gevolgen voor de reclame-inkomsten en zo glij je weg.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.