42

Publieke Omroep zet mes al in sport en entertainment

Champions League en Bananasplit voegen volgens omroepbaas Henk Hagoort weinig 'publieke waarde' toe

De Publieke Omroep is al bezig met een hervormingsplan. In de omroeptakken sport en entertainment zullen de meest programma’s sneuvelen. Dat stelt omroepbaas Henk Hagoort dinsdag in een ingezonden brief in de Volkskrant.

In de Volkskrant zegt Hagoort hervormingen noodzakelijk te vinden en dat ‘Hilversum daar ook al aan werkt’. Dat betekent volgens de omroepbaas dat de NOS de Champions League moet inleveren en dat amusementsprogramma’s als Bananasplit en Wie van de Drie het waarschijnlijk moeten gaan ontgelden.

Hagoort geeft zelf liever de richting aan, dan dat in Den Haag bepaald gaat worden welke programma’s er moeten verdwijnen. “Voor je het weet zit Den Haag aan de (inhoudelijke) knoppen in Hilversum. Dat hoort niet in een gezonde democratie met een onafhankelijke publieke omroep.

De Publieke Omroep moet bezuinigen op een budget van 750 miljoen euro als een PVC-kabinet met gedoogsteun van de PVV er komt. Hagoort zei al eerder dat het aantal omroepen drastisch ingeperkt kan worden. Met 7 of 8 omroepen wordt volgens hem ook een juiste afspiegeling van de maatschappij weergegeven. Nu zijn er nog 22 omroepen.

Nederland heeft op dit moment een van de goedkoopste publieke omroepen van heel Europa. Voor 10 cent per dag krijgt de Nederlander dagelijks een rijkdom aan programma’s op radio en tv. Maar als in de zorg en de sociale zekerheid gesneden moet worden in het voorzieningenniveau, zal ook de Publieke Omroep er niet aan ontkomen kritisch te kijken naar zijn programmapakket. In ons geval betekent dat: minder titels en selectiever worden rond amusement en sport.

Ook zal het aantal digitale kanalen van de omroep worden teruggebracht tot minder dan de helft. Met elkaar houden de omroepen tientallen digitale kanalen in de lucht en nog eens honderden websites. “Dit gaat ten koste van kwaliteit en impact. De raad van bestuur van de NPO heeft recent de wettelijke bevoegdheid gekregen om het aantal digitale kanalen en websites te bepalen.”
Lees meer bij de Volkskrant: Omroepbaas: zet mes in bestel

Brief Hagoort: Voor je het weet zit Den Haag aan de knoppen

cc-foto: Nio_nl

Geef een reactie

Laatste reacties (42)