39

‘Putin bemoeide zich met verkiezingen VS vanwege Russische olie-industrie’

De Russische economie is nog altijd enorm afhankelijk van de olie- en gasindustrie. Toen het land na de verovering van de Krim en het uit de lucht schieten van MH17 werd getroffen door westerse sancties leverde dat ook voor die sector flinke problemen op. De Russische olie-industrie heeft namelijk buitenlandse expertise nodig om de olievoorraden in de poolcirkel te kunnen aanboren.

Volgens MSNBC-presentatrice Rachel Maddow verklaren de problemen van de Russische olie-industrie waarom Putin besloot om zich met de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 te bemoeien, schrijft ze in haar nieuwe boek Blowout. Die inmenging was erop gericht om de sancties van tafel te krijgen, vertelt ze in een interview met Chris Matthews. Maddow legt ook uit waarom Putin er nooit voor heeft gekozen om Rusland minder afhankelijk te maken van olie-inkomsten en de economie te diversifiëren.

Om een gediversifieerde economie te krijgen, heb je een paar dingen nodig, zoals een rechtsstaat, respect voor eigendommen en weinig corruptie. Zo kunnen bedrijven groeien en concurreren op basis van hun verdiensten. Maar voor Putin zou dat allemaal hebben betekend dat hij macht had moeten opgeven, en kwetsbaar zou zijn geworden voor democratische druk.

Geef een reactie

Laatste reacties (39)