400

PVC-akkoord: Meer politie, meer straf

PVV, VVD en CDA eens over megareorganisatie van politie en Justitie... Nieuw ministerie van 'Veiligheid'... Aantal politiekorpsen van 26 naar 10, maar wel 3000 agenten erbij... Langere en strengere straffen...

De PVC-coalitie in aanmaak wil vergaande veranderingen doorvoeren op het gebied van politie en Justitie. Zo zijn de PVV, VVD en CDA het eens geworden over minimumstraffen, moeten er drieduizend agenten bij komen terwijl het aantal politiekorpsen van 26 naar tien terug wordt gebracht en zullen tbs’ers minder snel op proefverlof mogen.

Hoe ze de megareorganisatie van politie en Justitie gaan betalen, hebben de rechtse partijen niet duidelijk gemaakt. De politie heeft net de reorganisatie van Rijks- en Gemeentepolitie naar Regiopolitie en KLPD, die in 1993 werd gestart, achter de rug. Of het voorgestelde ministerie van ‘Veilgheid’ een samenvoeging zal zijn van Justitie en Binnenlandse Zaken of daarnaast zal bestaan, is eveneens onduidelijk. De nationale politie die de PVV wilde, lijkt hiermee wel van de baan.

Volgens de Volkskrant zal het niet lang meer duren voor de partijen het ook op andere punten eens zullen zijn. Ingewijden denken dat ze nog twee weken nodig hebben om tot een regeerakkoord te komen. 

NOS: VVD, CDA en PVV sluiten akkoord over veiligheid
De Volkskrant: ‘Onderhandelaars hebben nog twee weken nodig’

Geef een reactie

Laatste reacties (400)