14

PvdA beleeft ook politieke revolutie in Amsterdam Zuidoost

Partijleider verbiedt debat tussen kandidaat-lijsttrekkers ... Deel bestuur protesteert per open brief ... Ook hier spoedoverleg met Asscher

Na de dramatische ontknoping in Amsterdam Nieuw-West, maandagavond, maakt de PvdA zich ook in Zuidoost op voor een bloedstollende verkiezing van de nieuwe stadsdeelvoorzitter.

Daar waar het in Amsterdam Nieuw-West draaide om twee Marokkanen (Marcouch versus Baâdoud), gaat het in Zuidoost om twee Surinamers: Muriel Dalgliesh en Marcel La Rose, met als outsider de Afrikaan Jude Kehla.

Woensdag wordt de knoop doorgehakt op een ledenvergadering, maar De Pers schrijft dat het bestuur van de lokale PvdA alvast is ‘uiteengevallen’. Vier van de acht bestuursleden keren zich tegen de voorzitter. In een mail aan alle partijleden schreven de secretaris, penningmeester en nog twee bestuurders zondagavond:

Wij vinden het spijtig dat de pogingen tot debat zijn tegengewerkt.

De kiescommissie, gesteund door partijvoorzitter Nick Bolte, koos voor huidig fractievoorzitter Dalgliesh. Marcel La Rose, voormalig voorzitter van de bedrijvenvereniging in Zuidoost, kan ook op steun van prominenten rekenen, terwijl Kehla aanhang heeft vergaard door als wethouder de subsidiecultuur aan te pakken.

La Rose als Kehla kregen beide een lage plaats op de kieslijst en zijn daar boos over. La Rose wilde een openbaar debat, maar partijvoorzitter Bolte stak daar om procedurele redenen een stokje voor.

De spanningen liepen zo hoog op dat Lodewijk Asscher de kandidaten naar de Stopera liet komen voor een stevig gesprek, meldt Het Parool. Uitkomst was dat iedereen zich koest houdt en het woord woensdagavond aan de vijfhonderd leden is.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)