Laatste update 20 juni 2017, 17:43
82

PvdA-bestuurders zien regeringsdeelname wel zitten

Tientallen PvdA-burgemeesters en –wethouders hebben hun partij opgeroepen toch vooral mee te regeren. Dat hebben enkele PvdA-bestuurders gezegd na afloop van het jaarlijkse meerdaagse congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Onder de bestuurders zou vooral de opvatting heersen dat de partij verantwoordelijkheid moet nemen en dus moet aansluiten bij de coalitiebesprekingen.

Er is geen onder de PvdA-bestuurders geen steekproef gehouden, verduidelijkt burgemeester van Best Anton van Aert in de Volkskrant:

Maar wat opviel was dat een groot aantal PvdA-bestuurders regeringsdeelname meer ziet zitten dan Lodewijk Asscher tot nu toe laat blijken. Diens opstelling vinden we niet zo productief. Het is in het landsbelang dat er een stevig kabinet komt.

Ook zei Van Aert dat het de taak van de PvdA is om nu de plek van GroenLinks in te nemen, aangezien die partij niet voor een derde maal zal aansluiten. Dat denkt ook Jop Fackeldey, PvdA-wethouder in Lelystad, die wel van mening is dat de PvdA niet als enige linkse partij moet deelnemen aan een nieuw kabinet. Als GroenLinks niet nogmaals in gesprek wil, dan zou de SP naar voren moeten stappen. Die partij zou als bliksemafleider voor de PvdA moeten dienen:

Anders krijgen we bij minder populaire maatregelen opnieuw als enige de volle laag.

Er zijn ook PvdA-bestuurders die juist niet staan te springen om weer met de VVD in een kabinet te gaan zitten. Paul Depla, burgemeester van Breda, vindt net als zijn Rotterdamse collega Aboutaleb dat er eerst met de PVV moet worden gesproken: ‘Het negeren van Wilders is een riskante strategie,’ vindt Depla.

PvdA-leider Lodewijk Asscher uitte na het klappen van de laatste coalitiebesprekingen felle kritiek op GroenLinks, omdat die partij te weinig bereid zou zijn de eigen principes in te leveren voor kabinetsdeelname.

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (82)