98

PvdA-congres: Bos sluit regeren met PVV uit

Lilianne Ploumen herkozen ... Motie voor actieve donorregistratie aangenomen ... Oproep aan FNV weer samen op te trekken ... Video: complete speech

Met de woorden ‘Het Nederland van Wilders is ons Nederland niet’ gaf Wouter Bos vandaag op het PvdA-partijcongres in Apeldoorn aan een coalitie met de PVV uit te sluiten.

Wouter Bos”: “En dan hoor ik te vaak collega politici zeggen dat je een democratische partij niet mag uitsluiten maar ik zeg vandaag iets anders. Ik vind dat namelijk duikgedrag. Ik vind dat juist omdat wij een democratische partij zijn, juist omdat wij er in geloven dat ieders vrijheid evenveel waard is, juist omdat wij er in geloven dat een rechtstaat niet slechts eisen stelt maar ook bescherming biedt, dat juist wij helderheid moeten bieden. Duiken past ons niet. Het Nederland van Wilders is ons Nederland niet.

Behalve naar Wilders haalde Wouter Bos ook uit naar Alexander Pechtold en Mark Rutte, die hij vergeleek met een spookrijder: 

Tijdens een crisis als deze moet je niet bezuinigen maar investeren. Dus vochten we om ondanks hogere werkloosheidscijfers niet te hoeven bezuinigen op de WW, hielden we de ouderenzorg buiten schot, investeerden we miljarden in energiebesparing en windmolens, kwamen er miljarden vrij om mensen aan het werk en jongeren op school te kunnen houden. Investeren als de economie inzakt, niet bezuinigen, dat is verstandig crisisbeleid. Vinden Barack Obama, Angela Merkel, Nicolas Sarkozy, Gordon Brown, José Luis Zapatero, de leiders van China, India, Japan, Brazilië, Argentinië, Australië, Zuid Afrika, werkelijk iedereen. Behalve Mark Rutte. Vanaf zijn risicoloze rots en zijn risicoloze hoge toren riep hij bij het begin van de crisis dat er 40 miljard bezuinigd moest worden. Op uitkeringen, op ontwikkelingssamenwerking, op ouderenzorg, op werkgelegenheid. En dat dat goed was voor de economie. En werkelijk iedereen die er toe doet, van Obama tot Merkel, van Brown tot Sarkozy, van links tot rechts, weet dat het niet zo is. Behalve Mark Rutte. Hij doet me denken aan die spookrijder die ’s avonds laat op de A2 rijdt, zijn autoradio aandoet en hoort dat er op de A2 een spookrijder is gesignaleerd en denkt: “Eén? Eén? Ik zie er wel honderd!?!”

Lees hier de hele speech van Wouter Bos.

Lilianne Ploumen werd herkozen als partijvoorzitter. In haar speech pleitte ze voor meer solidariteit:

De staat van de Nederlandse samenleving in deze roerige tijden resulteert in een ongekende druk op gemeenschapszin, lotsverbondenheid en solidariteit. Elitaire partijen en partijen die bevolkingsgroepen tegen elkaar uitspelen doen goede zaken. Brede volkspartijen als de onze verkeren overal in Europa in zwaar weer. En dat uitgerekend in een tijd dat juíst die brede volkspartijen zo broodnodig zijn om ‘de boel bij elkaar te houden’ zoals Joop den Uyl ooit de opdracht van de sociaaldemocratie verwoordde.

U kunt het hier nalezen.

Het congres sprak zich ook uit voor een actieve donorregistratie. Wie na drie oproepen nog niet heeft gereageerd is automatisch donor. Een motie van die strekking is vandaag tegen het advies van het partijbestuur aangenomen, zo meldt de Telegraaf.

Geef een reactie

Laatste reacties (98)