57

PvdA en D66: Politiewaarschuwing moet gele kaart worden

Initiatiefwet moet einde maken aan pestboetes

Wie een kleine overtreding begaat moet geen waarschuwing meer krijgen, maar een gele kaart. Wie al in het bezit is van zo’n kaart en nog eens in de fout gaat, moet dan een boete betalen. De PvdA en D66 willen de gele kaarten bij de politie introduceren om een eind te maken aan willekeur. Ze hebben daarvoor een initiatiefnota ingediend bij minister Opstelten (Veiligheid en Justitie).

De gele kaarten zullen digitaal opgeslagen worden via een programma op de smartphone van de agent. Wie binnen hetzelfde jaar nog eens in de fout gaat, krijgt dan een boete. D66-Kamerlid Madga Berndsen, voormalig politiechef wil dat mensen gaan beseffen dat het de volgende keer echt raak is. De PvdA ziet er vooral het nut van in om af te rekenen met de zogenoemde pestboetes.

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt: “We voorkomen hiermee dat mensen meteen moeten betalen als ze per ongeluk een keer hun autopapieren zijn vergeten.

Het idee voor de gele kaarten werd de Kamerleden aangereikt door de 25-jarige Utrechter Wout Boevé. Hij zit in het laatste jaar van de Politieacademie. Volgens hem werken de huidige waarschuwingen niet omdat mensen weten dat ze er tien keer mee weg kunnen komen. Hij denkt dat overtreders juist meer begrip voor een bekeuring op kunnen brengen als ze voor tweede keer gesnapt worden.
NRC: PvdA en D66 pleiten voor gele kaart bij kleine overtreding

cc-foto: FaceMePLS
Werkt zo’n gele kaart nou echt?: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (57)