Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PvdA'er Den Oudsten nieuwe burgemeester Groningen

  •  
06-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
157 keer bekeken
  •  
Serious_Request-__Het_Glazen_Huis_gaat_open.jpg
D66, grote winnaar gemeenteraadsverkiezingen gepasseerd … Stemming was besloten 
PvdA’er Peter den Oudsten (62) is gekozen als nieuwe burgemeester van Groningen. Het kabinet moet hem nog benoemen, maar dat is een formaliteit. Den Oudsten volgt interim burgemeester Ruud Vreeman die Peter Rehwinkel verving.
Groningen heeft altijd PvdA burgemeesters gehad op één uitzondering na in 1951. Den Oudsten is oud-burgemeester van Enschede (2005-2014) en Meppel (2001-2005). Daarvoor was hij raadslid en wethouder in Leeuwarden. In een toelichting zegt de vertrouwenscommissie dat Den Oudsten ’een “zeer ervaren bestuurder is met sterke verbondenheid met Noord-Nederland. Hij straalt rust en statuur uit en paste het beste bij de profielschets.”
Den Oudsten werd gekozen in een besloten zitting. Er waren acht kandidaten, van wie 5 van D66, de winnende partij bij de gemeenteraadsverkiezingen. Verwacht werd dat dit keer daarom voor een D66-lid werd gekozen. De vertrouwenscommissie zegt in een verklaring dat de kleur van de burgemeester uiteindelijk niet heeft uitgemaakt bij de keuze. De gemeenteraad had ook vrouwen opgeroepen zich verkiesbaar te stellen, maar het is nog niet bekend of die er ook daadwerkelijk waren.
Rehwinkel verliet zijn functie vorig jaar redelijk plotseling voor een onbetaalde baan in Barcelona. Die baan ging uiteindelijk niet door.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.