96

PvdA-Kamerlid Dijksma mogelijk burgemeester Nijmegen

Tweede Kamerlid op de eerste plek op de voordracht... CDA-burgemeester Venlo op de tweede

PvdA-Tweede Kamerlid Sharon Dijksma wordt voorgedragen om burgemeester van Nijmegen te worden. Hubert Bruls, CDA-burgemeester van Venlo staat als tweede op de lijst van de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad.

Het burgemeesterschap van Nijmegens is per 1 februari vacant. Thom de Graaf  (D66) stapt over naar de HBO-raad. GroenLinks had gehoopt dat Tof Thissen op de voordracht zou komen, maar hij is afgevallen. Volgens een GroenLinks-ingewijde omdat hij een te sterke bestuurder zou zijn, te inhoudelijk en met te veel idealen, zo schrijft de Volkskrant.

De vertrouwenscommissie legt de twee kandidaten voor aan de gemeenteraad. Als die de overdracht overneemt, draagt de minister van Binnenlandse Zaken Dijksma voor aan de koningin voor benoeming.

Sharon Dijksma zit afwisselend sinds 1994 voor de PvdA in de Tweede Kamer. Momenteel is ze met zwangerschapsverlof. Onder het bewind van de net vertrokken partijvoorzitter Lilianne Ploumen zou Dijksma wellicht in de Tweede Kamer zijn gebleven. Onder Ploumen gold een erecode die tussentijds vertrek uit de fractie moest tegengaan.

cc-foto: PvdA

Geef een reactie

Laatste reacties (96)