53

PvdA-lijsttrekker Pieter Hilhorst stapt op

Hilhorst legt ook functie als Amsterdamse wethouder voor Jeugd, Onderwijs en Financiën neer ... Reden: slechte verkiezingsuitslag voor de PvdA ... Samsom: 'tragische gebeurtenis'

De Amsterdamse PvdA-lijsstrekker Pieter Hilhorst stapt op. Dat heeft zijn fractie donderdag bekend gemaakt. Ook zijn functie als wethouder Jeugd, Onderwijs en Financiën, legt hij neer.


Hilhorst stapt op vanwege de slechte verkiezingsuitslag voor de partij. De PvdA verloor meer dan 10 procent en is nu, voor het eerst sinds 1946, niet meer de grootste in de hoofdstad. D66 is de PvdA voorbijgestreefd.

Hilhorst laat op de PvdA-website weten: 

De PvdA heeft flink verloren. Het is mij helaas niet gelukt in Amsterdam deze landelijke trend te keren. Ik ben de politiek ingegaan om het verschil te kunnen maken, omdat ik me druk maak om zaken als taalachterstand, schooluitval en de jeugdzorg. Gezien de uitslag is het beter als iemand anders van de PvdA vecht voor deze idealen. De PvdA is nog steeds de tweede partij van de stad. Ze heeft altijd verantwoordelijkheid genomen en keihard gewerkt voor een sterke en sociale stad en voor alle Amsterdammers. Ik wil dat de PvdA nu met een schone lei kan beginnen en kan werken aan het herstel van het vertrouwen. Daarom stap ik vandaag op.

Update donderdag 13:00
Diederik Samsom, fractievoorzitter PvdA reageert op het vertrek van Hilhorst. Hij vindt het een tragische gebeurtenis:

Dat is een zwaar verlies van de partij. Een talentvol politicus met tomeloze energie en inzet en heeft dat de afgelopen maanden ook laten zien in Amsterdam. En dat die dan nu weggaat is een groot verlies.

Samsom zelf trekt een andere conclusie dan Hilhorst en concentreert zich op het herwinnen van vertrouwen in de PvdA:

Ik voel me verantwoordelijk voor de uitslag. Ik voel me ook verantwoordelijk voor het herwinnen van vertrouwen in de PvdA. Dus dat is mijn conclusie.

NOS: Samsom over Hilhorst: groot verlies

Geef een reactie

Laatste reacties (53)