60

‘PvdA ontrouw aan eigen principes’

Prominent oud-gediende Rabbinge zegt lidmaatschap op: 'PvdA gooit eigen tradities op mestvaalt en maakt PVV salonfähig'

De PvdA is ‘beginselloos, opportunistisch en reactief’. Met die woorden zegt PvdA prominent Rudy Rabbinge (65) zijn lidmaatschap op. De oud-politicus schreef mee aan meerdere partijprogramma’s van de PvdA en is ex-Eerste Kamerlid. Hij vindt dat zijn partij ‘de tradities op de mestvaalt gooit’ en hij daarom niet anders kan dan opstappen.

Volgens Rabbinge wordt de partij steeds meer geregeerd door de middelmaat.  In de Volkskrant zegt hij:

De PvdA laat zich steeds meer leiden door marktoverwegingen, door de economie. In de sociaal-democratie hoort de markt een middel te zijn, een instrument om de eigenlijke doeleinden te verwezenlijken: een eerlijke verdeling van inkomen, kennis en macht. Die ijknorm raakt meer en meer op de achtergrond.

Rabbinge is bevriend geraakt met Kofi Annan, voormalig secretaris-generaal van de VN.

Hij zegt tegen mij: ‘Wat is er toch bij jullie aan de hand?’ ‘Ik deel je zorg’, zeg ik dan, ‘maar het gaat niet om het merendeel van de Nederlanders. Er zijn gelukkig nog veel mensen die wél op een verlichte wijze naar de wereld kijken. En dat is nog dominant.’ Ik zeg nóg, want de PvdA is bezig de PVV salonfähig te maken. Steeds vaker laat de partij zich door de PVV in hetzelfde kamp lokken.

Van 1990 tot 2008 was Rabbinge hoogleraar Duurzame ontwikkeling en voedselzekerheid van de Universiteit van Wageningen. Hij vindt het treurig dat de ‘internationale solidariteit’ niet meer blijkt mee te tellen. Hij meent dat de kopstukken van de PvdA veel te weinig van zich hebben laten horen bij ontwikkelingskwesties als armoede en honger in de wereld.

Ook tijdens het debat over de politiemissie naar Kunduz stelde de PvdA zich beginselloos op, vindt Rabbinge. Cohen was altijd principieel tegen de missie, maar Rabbinge vindt dat hij met voorstellen had moeten komen die tot meer structurele verbeteringen in Afghanistan zouden leiden. Hij beweert zelfs dat de PvdA met de missie heeft ingestemd. Iets wat Kamerlid Diederik Samson als vreemd opmerkt in een Twitter bericht.

Volkskrant: Partijprominent zegt lidmaatschap op: De PvdA maakt de PVV salonfähig

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (60)