Laatste update 14:23
47

PvdA-raadslid doet aangifte tegen Utrechtse PVV-fractie na ophitsend Facebookbericht

Ugbaad Killinci, gemeenteraadslid voor de PvdA in Emmen, gaat aangifte doen tegen de Utrechtse PVV-fractie. Op de Facebook-pagina van de PVV Utrecht werd eind vorig jaar een screenshot van een uitzending van Nieuwsuur geplaatst, waarin Killinci vertelt over racisme in Emmen. De foto van Killinci werd begeleid door de tekst: ‘Raadslid PvdA Emmen’. Daarop volgde een schier eindeloze stroom van racistische, hatelijke en bedreigende reacties. Volgens Killinci was dat ook het doel van het plaatsen van de foto.

Nadat een screenshot van de haatberichten viral ging, ontstond een tegenbeweging op Twitter. Onder de hashtag #IStandWithUgbaad betuigen twitteraars hun steun en solidariteit, en spreken zij zich uit tegen racisme:

Desondanks verschijnen onder nieuwsberichten over de zaak gewoon weer nieuwe haatberichten op social media.

De PVV weigert ondertussen om excuses aan te bieden of anderszins in te grijpen tegen het racistische gedrag van haar achterban op de eigen Facebook-pagina. Tweede Kamerlid Lillian Helder suggereerde zelfs in een tweet dat PVV’ ers de echte slachtoffers zijn van discriminatie:

“Beste mevrouw Killinci, U moest eens weten wat ik allemaal van uw mensen te horen krijg als ik mijn werk doe in het parlement of als ik zonder hoofddoek door bepaalde stadsdelen in Nederland loop.”

Afbeelding: screenshot Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (47)