6

PvdA: Rente voor rood staan moet omlaag

Rente over rood staan moet afgestreept worden tegenover rente spaargeld

De Partij van de Arbeid wil dat banken minder rente gaan vragen voor rood staan. Het wettelijk maximum staat nu op 15 procent, maar volgens Tweede Kamerlid Henk Nijboer kunnen banken ook met een paar procentpunten minder prima uit de voeten. Dat schrijft de Volkskrant.

Volgens een onderzoek uit Duitsland is een maximum van 10 procent ook goed te doen voor banken. Bovendien meent Nijboer dat banken dicht tegen het maximum aanschuren, of het zelfs overschrijden.

Het verbaast het Kamerlid bovendien dat de rente voor een persoonlijk krediet aanzienlijk lager is: 7 à 8 procent. Nijboer denkt dat het voor veel mensen onduidelijk is hoeveel rente ze betalen als ze rood staan. Hierdoor is het voor banken makkelijk om daarvoor hogere tarieven te rekenen. Inmiddels heeft hij schriftelijke vragen aan de minister van Financiën gesteld hierover.

Het Kamerlid zou het liefst zien dat banken producten ontwikkelen waarbij de rente die mensen krijgen over spaargeld wordt weggestreept tegen de rente die mensen moeten betalen over rood staan. “Als je het hebt over het belang van de klant, lijkt dat me wel een goed product”, aldus Nijboer.

Het Kamerlid wil onder meer van de minister weten of hij het met de PvdA-fractie eens is dat ‘rood staan’ en tegelijkertijd over spaargeld beschikken vanuit financieel oogpunt onverstandig is. Lees hier al zijn vragen.

De Volkskrant: PvdA: rente voor rood staan veel te hoog

cc-foto: Eleonor Lonardo

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)