259

PvdA: Schaamte over veelverdieners

Partijvoorzitter Hans Spekman wil schoon schip maken ... PvdA'ers moeten idealen trachten te verwezenlijken

Hans Spekman is vast van plan de partij te veranderen, evenals de nieuwe partijleider Diederik Samsom. Prominenten die partij-vreemde dingen doen, zoals torenhoge bonussen uitkeren, kunnen een telefoontje verwachten.

In een interview met het AD (te lezen in de digitale editie) zegt Spekman dat veel PvdA’ers zich schamen voor het gedrag van prominenten als oud-premier Wim Kok en oud-fractievoorzitter Jacques Wallage. Dit duo keurde onlangs als commissaris bij PostNL torenhoge bonussen goed voor de top terwijl duizenden postbodes door dezelfde topmensen op straat komen te staan. Spekman zegt:

Ik wil de mores binnen de PvdA zo veranderen dat alle PvdA’ers – in wat voor functies dan ook – proberen om onze idealen te verwezenlijken en zich niet neerleggen bij de wereld zoals die is. (…) We hebben heel veel PvdA’ers die met die instelling hun maatschappelijke functies vervullen. die schamen zich dood voor partijgenoten die dat niet doen. Ik voel die schaamte ook als er zoiets bij PostNL gebeurt. Ik woon in een buurt waar veel mensen bij de post werken; mijn zus werkt in een sorteercentrum.

Diederik Samsom heeft Kok en Wallage gebeld om zijn afkeuring uit te spreken. Wallage verklaart tegenover het AD niet blij te zijn met de openbare discussie. PvdA-lid en ex-FN-voorzitter Lodewijk de Waal reageert sarcastisch op de plannen van Spekman. Hij stelt dat Spekman en Samsom zich niet goed kunnen inleven in de keuzes die commissarissen moeten maken. En: “Het is eigenaardig omdat die mensen niet namens de PvdA die bestuurlijke functies vervullen.” Hij vreest een ‘inquisitiementaliteit’.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (259)