Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PvdA scoort met lijsttrekkerverkiezing nieuwe stijl

  •  
19-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pvda_300_05.jpg
Spekman noemt Amerikaanse primary-aanpak succes
In Zoetermeer heeft de plaatselijk PvdA-afdeling een lijsttrekker gekozen volgens het Amerikaanse primary-model, oftewel voorverkiezing. Daarbij mogen ook niet-partijleden meestemmen. Ruim driehonderd burgers maakten daar gebruik van, waaronder een groot aantal van buiten de partij.
Het is voor het eerst dat een Nederlandse politieke partij kiest voor de Amerikaanse methode. Om te voorkomen dat grappenmakers de overhand zouden krijgen moesten kiezers een verklaring ondertekenen waarin ze zich conformeren aan de uitgangspunten van de partij. Ook werd een bijdrage van 2 euro gevraagd. Volgens partijvoorzitter Hans Spekman heeft dat goed gewerkt. Er werden 125 stemmen door PvdA-leden en 193 door niet-leden uitgebracht op een van de drie kandidaten. Winnaar werd de huidige fractievoorzitter Taco Kuiper. Hij wordt lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart, die ongetwijfeld zwaar gaan worden voor de sociaal-democraten. De PvdA is nu de tweede partij met zes zetels, na de VVD met negen.
RTEmagicC_BW9x-tyIQAAgQdt.jpg
In november volgen nog voorverkiezingen in Utrecht en Groningen. Daarna wordt de proef geëvalueerd.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.