291

PvdA sluit deur voor PVV in Noord-Holland

UPDATE Ook het CDA klaar met PVV in Noord Holland. Fatima Elatik, stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-Oost moet van lijsttrekker Hero Brinkman buiten het provinciehuis afspreken

PvdA-fractievoorzitter en lijsttrekker Tjeers Talsma is goed ziek van de uitspraak van Hero Brinkman. De PVV-lijsttrekker wil het provinciehuis in Haarlem vrij houden van hoofddoekjes. Talsma vindt die opmerking ‘schandelig en on-Nederlands’ en zegt om die reden nu al te weten niet te willen samenwerken met de PVV.

Stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-Oost, Fatima Elatik zou van Brinkman haar afspraken buiten het provinciehuis moeten houden omdat ze een hoofddoek draagt. Talsma vindt dat bespottelijk.

Hij gaat nu zijn boekje te buiten en overspeelt zijn hand. Hij tast grondrechten van staatsburgers aan door hen de toegang tot het provinciale parlement in Haarlem te ontzeggen. Dan ben je bij de PvdA aan het verkeerde adres, daar kan ik geen provincie mee besturen”, zegt Talsma in Trouw.

De PvdA zal na de verkiezingen voor Provinciale Staten in Noord-Holland niet samenwerken met de PVV. De discriminatie met mensen met hoofddoekjes gaat Talsma te ver. “Dit druist in tegen alles waar de PvdA voor staat. De deur is nu dicht.”

UPDATE
Inmiddels heeft ook het CDA de buik vol van de PVV in Noord Holland. Dat meldt de Volkskrant maandagmiddag. CDA-gedeputeerde en -lijsttrekker Jaap Bond noemt Brinkmans uitspraken over de hoofddoek en Fatima Elatik “triest”. “Hij creëert een sfeer rond de campagne die ik niet wil.” Het is ook niet prettig voor moslima’s, vindt hij. “Wil hij soms dat ze thuis achter de geraniums zitten? Provincies gaan hier niet over, hier is een grondwetswijziging voor nodig en dat weet Hero.” Bond gaat Brinkman opnieuw uitnodigen voor bijles, zegt hij.
“Als dit Brinkmans inzet is, is dat voor ons onbespreekbaar’, vervolgt Bond. ‘Ik wil alleen praten over dingen waar wij over gaan.”

Trouw: PvdA sluit PVV uit in Noord-Holland

Volkskrant: CDA Noord-Holland nu al klaar met PVV

Geef een reactie

Laatste reacties (291)