75

PvdA, SP en GroenLinks willen af van minimumjeugdloon

PvdA kan afschaffing ondersteunen doordat het onderwerp niet in het regeerakkoord staat

De lobby voor afschaffing van het minimumjeugdloon vindt steun bij zowel de PvdA, SP als GroenLinks. PvdA kan het streven van de organisaties van jonge werkgevers en werknemers ondersteunen omdat het minimumjeugdloon geen onderdeel is van het regeerakkoord.

In een ingezonden stuk van Tweede Kamerleden Roos Vermeij (PvdA), Sadet Karabulut (SP) en Linda Voortman (GroenLinks) vrijdag in de Volkskrant zeggen de drie Kamerleden:

Wat ons betreft is het politieke debat over de wettelijke minimumjeugdlonen – met veel strijd, energie en betrokkenheid van jongeren zelf – begonnen. Wij nodigen ook onze collega’s uit mee te doen en zullen, als dat nodig blijkt, zelf initiatief nemen om het wettelijk minimumjeugdloon te verhogen. Alle volwassenen op de arbeidsmarkt verdienen gelijk loon voor gelijk werk en de mogelijkheid om in je eigen onderhoud te kunnen voorzien.

De huidige wet op het minimumloon stamt uit 1968 en zou vernieuwd moeten worden, vinden de Kamerfracties van PvdA, SP en GroenLinks.

Die is ontworpen om werknemers in staat te stellen zelfstandig door het leven te gaan. Dat kan voor een jongere die afhankelijk is van het wettelijk minimumjeugdloon met geen mogelijkheid: van een loon van 683,30 bruto per maand kunnen de huur, verzekeringen en vaste lasten niet worden betaald.

Donderdagavond
Minister Asscher van Sociale Zaken nam donderdagavond nog een petitie in ontvangst waarin hij wordt verzocht jongeren het reguliere minimumloon te betalen. Meer dan 100.000 mensen ondertekenden de petitie, die werd opgezet door de jongerenbeweging ‘Young & United’, een initiatief van de FNV.

Volkskrant:PvdA, SP en GroenLinks voor afschaffen minimumjeugdloon

NOS: 100.000 handtekeningen voor volwassen loon

Foto: FNV

Geef een reactie

Laatste reacties (75)