84

PvdA toch bereid tot aanpassing sociaal akkoord

Update: zes miljard euro bezuinigen wél heilig voor coalitie... Asscher versoepelt opstelling na offensief VVD en oppositie ... Op 'details' hè?

Eerst was het sociaal akkoord ‘heilig’ en ‘stond het als een huis’ voor de PvdA maar nu de VVD en oppositiepartijen CDA en VVD er tegenaan blijven schoppen, klinkt er plots een ander geluid. Het sociaal akkoord kan wel degelijk aangepast worden, vindt PvdA-minister Lodewijk Asscher vandaag.


De PvdA wil, zo herhaalt Diederik Samsom voortdurend, de confrontatie met tegenstanders uit de weg gaan en in plaats daarvan vooral breed draagvlak zoeken. Die houding blijkt nu een uitgelezen kans te bieden voor een monsterverbond tussen coalitiepartner VVD en oppositiepartijen CDA en D66. De laatste twee eisen aanpassing van het sociaal akkoord met wensen die ook passen in het verlanglijstje van de liberalen. Met als gevolg dat de PvdA aan het kortste eind trekken. En dat door krijgt.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher verklaarde zaterdag nog op de ledenraad van zijn partij dat het akkoord ‘staat als een huis’ en hij het ‘gewoon in de praktijk gaat brengen’. Maar nu klinkt hij plots een tikkeltje anders. 

De NOS meldt:

PvdA-vice-premier Asscher zegt dat “iedereen snapt” dat in de wetgeving hier en daar nog eens een detail uit het sociaal akkoord moet worden veranderd. Maar de kernafspraak over “kiezen voor werk” stáát, voegt hij eraan toe. Hij noemt de afspraak cruciaal om samen met werkgevers en werknemers de toekomst van de arbeidsmarkt vorm te geven.

Update 21.00 uur: zes miljard bezuinigingen wel heilig

Waar volgens coalitie niet aan te morrelen valt, is de zes miljard euro die bezuinigd moet worden. VVD-fractievoorzitter Zijlstra en zijn  PvdA-collega Samsom willen best praten over voorstellen uit de tegenbegrotingen van oppositiepartijen, maar over één ding zijn ze duidelijk: minder bezuinigen, no way. De NOS meldt:

Zijlstra benadrukt dat Nederland kans loopt van de Europese Commissie een boete van 1 miljard euro te krijgen als het zich niet aan de 6 miljard houdt. Samsom noemt het “merkwaardig en ingewikkeld” om nu weer van de 6 miljard af te stappen.

Minister Dijsselbloem noemt het teleurstellend dat de oppositiepartijen, op het CDA na, in hun tegenbegrotingen minder dan zes miljard bezuinigen.

Dat is onverstandig. Het probleem gaat niet vanzelf weg. Wij hebben zelf aangedrongen op strenge begrotingsregels, voor alle landen. Die gelden ook voor ons.”

Na Asscher liet nu ook Samsom weten wel bereid te zijn om ‘constructief na te denken ‘ over aanpassingen van het sociaal akkoord.

Of de coalitie en de oppositie echt zaken kunnen doen, moet de komende dagen blijken tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. De Volkskrant geeft alvast wat kijktips. Waar moet u op letten? Op het team-Rutte bijvoorbeeld op woensdag, wanneer de ministers in vak K alleen maar mogen luisteren.

De bewindslieden moeten een hele dag de aanvallen van de Tweede Kamer aanhoren en verder zichzelf vermaken met smartphone of tablet. Is er overleg tussen de ministers, maken ze onderling een dolletje? Zal de premier fronzen of lachen als hij vanuit de Kamer rechtstreeks wordt aangesproken?

NOS: Coalitie houdt vast aan zes miljard

De Volkskrant: Vier kijktips voor de Politieke beschouwingen

Geef een reactie

Laatste reacties (84)