69

PvdA verliest fors, GroenLinks profiteert van ‘Kunduz-akkoord’

Peiling Maurice de Hond laat 'Kunduz-coalitie' 5 zetels stijgen deze week ... Nu 76 zetels voor ChristenUnie, CDA, GroenLinks, VVD en D66 

GroenLinks heeft het meest geprofiteerd van het Kunduz-akkoord. PvdA deed niet mee en ziet dat terug in de peiling: -6 zetels. De samenwerkende partijen stegen samen 5 zetels en zouden een meerderheid hebben in de Tweede Kamer.

Al met al is er waarschijnlijk geen week geweest in de Nederlandse politieke geschiedenis waar in een korte tijd zoveel veranderde als de afgelopen zeven dagen. In die periode zijn via Peil.nl vier peilingen uitgevoerd. Deze peilingen zijn uitgevoerd op vrijdag 20 april, zaterdagavond 21 april (na het mislukken van het Catshuisberaad), woensdag 25 april na het debat erover en op vrijdag 27 april na het sluiten van het bezuinigingsakkoord tussen VVD, CDA, D66, Groen Links en ChristenUnie. 

In die periode ging Nederland door een politieke achtbaan, waarbij de situatie op vele manieren op 27 april heel anders was dan op 20 april. De positie van de verschillende partijen en van de meeste politici is in deze week aanzienlijk veranderd. Vanuit deze vier onderzoeken wordt hier nu een beeld van gegeven.

Welke coalitie heeft de voorkeur van de verschillende kiezers?

Waar lopen de kiezers heen? Oftewel: welke partijen concurreren met elkaar?

Per partij is goed te zien waar de electorale concurrentie per partij zich bevindt:

– De PVV concurreert vooral met de SP en de VVD. 

– De VVD concurreert vooral met D66 en CDA

– Het CDA concurreert vooral met VVD en D66

– ChristenUnie concurreert vooral met CDA en D66

– D66 concurreert met alle partijen , behoudens PVV en SP. 

– De PvdA concurreert vooral met de SP (bij de lagere inkomens) en D66 (bij de hogere inkomens). De concurrentie met de SP laat het hoogste percentage zien van alle partijen (49% van de mensen die de PvdA een kans geven, doen dat ook t.a.v. de SP). 

– De SP concurreert met de PvdA, Groen Links en de PVV.

– Groen Links concurreert met D66, PvdA en SP. De score met Groen Links is het hoogste van alle percentages uit deze tabel (56%).

Deze tabel betekent dus dat als de VVD stijgt dan zal dat met name ten kosten gaan van D66 en/of CDA en als de VVD daalt dan zal dat ten goede komen van D66, CDA en/of PVV. Als bij voorbeeld het CDA meer zetels haalt dan de 13 waarop het nu staat dan zullen ze vooral afkomstig zijn van de VVD en/of D66. 

De PvdA kan alleen duidelijk boven de 19 zetels uitkomen als het bij de lagere inkomens kiezers terugwint van de SP en/of bij de hogere inkomens kiezers terugwint van D66.

En tot slot; hoe worden de hoofdrolspelers van deze week gewaardeerd?

Hier is een link naar het hele onderzoek.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (69)