133

PvdA viert 65e verjaardag

Video: speech partijvoorzitter Lilianne Ploumen … Toekomst partij staat weer eens ter discussie

Op de 125ste verjaardag van de 1 mei als Dag van de Arbeid viert de sociaal-democratische partij zelf haar 65e verjaardag.


De PvdA werd op 9 februari 1946 opgericht. Het was een samenwerking van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP), de Vrijzinnige Democratische Bond en de Christelijk-Democratische Unie. De initiatiefnemers wilden na de succesvolle samenwerking in de strijd tegen de Duitse bezetter de traditionele tegenstellingen overbruggen en de sociaal-democratie verbreden. De partij richtte zich niet langer alleen op verbetering van het lot van de arbeidersklasse.

De ideale samenwerking was van korte duur, een jaar later stapte de Vrijzinnig Democratische Bond op en ging op in de nieuwe rechtse partij VVD.

In de Volkskrant stelt ex-partijprominent Bram Peper vast dat de partij dood is. ‘Alleen moet de dood nog worden vastgesteld’. De oud-burgemeester van Rotterdam constateert dat het verenigingsmodel van de partij niet meer werkt. ‘Rotterdam had vroeger 5.000 leden, nu 2.000, maar er zijn maar 80 die er echt toe doen,’ aldus de oud-Nieuw Links voorman die eind jaren negentig in een bittere strijd met partijgenoten raakte over de zogeheten ‘bonnetjesaffaire’.

Volgens Kamerlid Jeroen Dijsselbloem is de positie van de partij nog steeds hoopgevend omdat de partij als enige kiezers trekt uit zowel lage inkomens als anderhalf keer modaal. ‘Het is even wennen maar met 31 zetels kun je ook de grootste zijn en die kunne we volgende keer zomaar halen.’ De partij heeft nu 30 zetels in de Tweede Kamer, een minder dan de VVD. Het verschil bij de verkiezingen bedroeg 80.770 stemmen. Het voortbestaan van de VVD staat overigens niet ter discussie.

De Partij van de Arbeid viert het 65-jarig bestaan in Zwolle.

Update 17:00

In haar toespraak schetste partijvoorzitter Ploumen waar de PvdA zich op moet richten:

Als wij onze tijd weten te verstaan, dan ben ik ervan overtuigd dat de politieke energie weer daar komt waar het hoort: op links, in de progressieve hoek. Natuurlijk door een agenda te voeren die voor brede groepen Nederlanders aantrekkelijk is. Voor iedereen voor wie de meest basale dingen in het leven –kunnen zijn wie je bent, een betaalbaar huis, een baan, goed onderwijs, eenv eilige buurt en betaalbare zorg – niet altijd meer vanzelfsprekend zijn. Voori edereen voor wie nu de grootste zorg is om niet te verliezen waar ze zo hardvoor gewerkt hebben.

Ook riep ze met een verwijzing naar de ontstaansgeschiedenis van de partij op tot meer samenwerking met andere progressieve partijen en het aanspreken van de ‘politiek daklozen’.

In het actuele politieke landschap zullen we ook met de andere progressieve partijen op landelijk, regionaal en lokaal niveau verregaande samenwerking moeten realiseren en ons naar nieuwe politieke mores moeten willen zetten. Gelukkig gebeurt dit steeds vaker. En met succes. Steeds vaker werken partijen als de Partij van de Arbeid, GroenLinks, D66 en de SP op lokaal niveau – maar ook in de Eerste en Tweede Kamer – succesvol samen. Steeds vaker zijn het deze partijen die elkaar vasthouden in de strijd voor een eerlijker, rechtvaardiger en duurzamer Nederland. En steeds staan deze partijen schouder aan schouder bij manifestaties, betogingen en bijeenkomsten. Omdat iedere partij – stuk voor stuk – beseft dat een alleingang in deze tijd, met dit kabinet, geen optie is en gezamenlijkheid het beste recept is voor het herwinnen van progressieve politieke energie.

Geef een reactie

Laatste reacties (133)