45

PvdA wacht besluit Kamp niet af en trekt stekker uit schaliegasboringen

Update: VVD reageert verbaasd op besluit ... VVD-minister Kamp is juist met onderzoek bezig en wilde later pas besluiten

Waar minister Henk Kamp van Economische Zaken eerder al liet weten dat er een onderzoek uitgevoerd zal gaan worden naar de winning van schaliegas, laat de politiek leider van coalitiegenoot PvdA Diederik Samsom weten dat het besluit al genomen is: geen boringen naar schaliegas meer. En daarmee lijkt er een breuk tussen beide partijen. Of de VVD luistert naar de PvdA of Samsom neemt gas terug en laat het besluit alsnog over aan de VVD.

Updates onderaan artikel
Samsom was eerder woensdag te gast bij het programma De Nieuws BV en zei daarin dat het ‘volstrekt onnodig’ is om in Nederland te boren naar schaliegas. Ook op de vraag of er nog geboord gaat worden in Nederland was het antwoord helder: ‘Nee, dat gaan we niet doen’. En dit terwijl het kabinet juist nog bezig is met het onderzoeken van de effecten van schaliegas.  GroenLinks laat weten blij te zijn met de stap van de PvdA.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren:

Het is heel goed nieuws dat de PvdA zich nu eindelijk aansluit bij GroenLinks en zich uitspreekt tegen schaliegaswinning. GroenLinks wil graag weten wanneer de regering stopt met voorbereidingen voor schaliegaswinning in Nederland. De ambtenaren van minister Kamp  kunnen zich dan gaan concentreren op schone energie.

Ook Milieudefensie vindt het besluit goed nieuws.

Zeker voor de 223 ‘schaliegasvrije’ gemeenten die terecht protesteren tegen de schadelijke gevolgen van schaliegaswinning, zoals bodemvervuiling en aardbevingen. Maar zolang Kamp het tijdelijke moratorium op schaliegasboringen niet heeft omgezet in een permanent verbod, is het gevaar nog niet geweken.

Update 21:22 uur
De VVD heeft verbaasd gereageerd op het bericht dat de PvdA het besluit heeft genomen om het boren naar schaliegas stop te zetten. Dat meldt RTL Nieuws.

Op de site van RTL Nieuws is te lezen:

De VVD wil volgens een woordvoerster eerst de feiten op een rij voordat de fractie tot een oordeel komt. Energie is voor de partij te belangrijk om nu al alternatieven uit te sluiten en er zijn nu ook geen nieuwe feiten die tot een nieuw standpunt leiden.

Update 21:44 uur
Samsom reageerde via het klimaatdebat woensdagavond in de Tweede Kamer op een vraag van Buma (CDA) over zijn standpunt.

Het is altijd al het standpunt van de PvdA. (..) We zijn niet tegen onderzoek. (..) Er is in Nederland geen toekomst voor kernenergie. Ons standpunt over schaliegas is heel helder, het hoort niet bij de toekomst van Nederland.

4-12-2014 – 00:57 uur

Journalist Xander van der Wulp (NOS) meldt op Twitter:

Samsom dient motie in met strekking dat er zeker tot eind deze kabinetsperiode niet naar schaliegas geboord zal worden. (..) Schaliegas-motie van Samsom is eerste keiharde bewijs van ‘eigen koers’ die coalitiepartijen vaker willen varen. VVD was niet op de hoogte.

Volkskrant: PvdA: In Nederland geen boringen naar schaliegas

Cc-foto: Beyond coal and gas

Geef een reactie

Laatste reacties (45)