13

PvdA weer op ramkoers met Teeven over asielbeleid

PvdA'er Sander Terphuis in de bres voor asielzoekerskinderen ... Motie op partijcongres zaterdag: geen kind in de cel

De PvdA komt opnieuw in verzet tegen het asielbeleid van staatssecretaris Teeven (Justitie). Sander Terphuis wil op het partijcongres aanstaande zaterdag een motie indienen die het gevangenzetten van asielzoekerskinderen verbiedt. Terphuis maakte dit bekend op tijdens het debat ‘de Volkskrant op zondag’ in de Rode Hoed in Amsterdam, waar ook Teeven aanwezig was.

Terphuis, PvdA-kandidaat voor de Europese verkiezingen en zelf gevlucht uit Iran, leidde eerder ook het verzet tegen de strafbaarstelling van illegaal verblijf. Met de nieuwe motie wil hij een aan de eigen fractie in de Tweede Kamer en aan de staatssecretaris duidelijk maken: het opsluiten van kinderen is voor de PvdA onacceptabel. Dat schrijft de Volkskrant maandag.

Tijdens het debat vroeg Terphuis Teeven om een garantie dat kinderen niet meer zullen worden opgesloten. Dat was volgens de staatssecretaris ‘te simpel’. Volgens de VVD’er mogen kinderen niet uit het zicht verdwijnen als ze zonder reisdocumenten het land binnenkomen. Ze zouden het slachtoffer kunnen zijn van mensensmokkel. Eerder noemde Teeven vooral als argument dat hij wil voorkomen dat gezinnen de illegaliteit in duiken, aldus de Volkskrant.

De staatssecretaris wees er in het debat op dat de tegenstelling tussen regeringspartijen PvdA en VVD zijn werk bemoeilijkte, maar dat hij juist daarom probeert om “niet dogmatische te zijn”. Niet lang daarna kwam Teeven echter weer met een typisch VVD-dogmatische uitspraak:

Ik ben met het kinderpardon begonnen, daarna komt de strafbaarstelling van illegaal verblijf. Eerst het zuur, dan het zoet

Volkskrant: PvdA koerst aan op botsing met Teeven over asielzoekers

Geef een reactie

Laatste reacties (13)