43

PvdA wil jongeren tot 21ste op school houden

CDA 'pleit al langer voor verlenging onderwijsplicht'

Jongeren moeten langer verplicht kunnen worden om naar school te gaan, vindt de PvdA. Nu moeten jongeren tot ze 18 jaar zijn naar school zolang ze nog geen vwo-, havo of mbo-2-diploma hebben. Als het aan PvdA-Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansing ligt, gaat die leeftijdsgrens omhoog naar 21 jaar. Dat meldt RTL Nieuws donderdag.

Jadnanansing:

Deze jongeren willen op hun 18de niets liever dan stoppen met school, maar als ze 24 zijn hebben ze daar spijt van. Ik hoor vaak: ‘Had iemand me maar gewaarschuwd

Jaarlijks gaan 27.950 leerlingen van school zonder een diploma, zo is bij RTL te lezen. VVD’er Karin Straus denkt dat het oprekken van de kwalificatieplicht motiverend kan werken, maar niet voor iedereen. Sommigen gaan liever werken, zegt Straus, die dan ook pleit voor een combinatie van leren en werken.

Van het CDA zou de PvdA ook steun voor een dergelijk voorstel krijgen.
CDA-Kamerlid Michel Rog:

Het CDA heeft hier lang voor gepleit, omdat jongeren met diploma veel meer kans hebben op de arbeidsmarkt en veel minder snel in bijstand komen of het criminele pad op gaan. De grote vraag is of PvdA-minister Bussemaker nu wel bereid is om dit mogelijk te maken.

Minister Bussemaker van Onderwijs wees onlangs nog plannen van Amsterdam en Rotterdam af die een proef wilden doen om jongeren tot hun 19de te verplichten naar school te gaan. Te duur, zegt Bussemaker, die ook te veel juridische obstakels ziet.

RTL: PvdA: Naar school tot je 21ste/CDA ‘pleit al langer voor verlenging onderwijsplicht

Foto-cc: David van der Mark

Geef een reactie

Laatste reacties (43)