164

PvdA wil lijstverbinding met SP en GL

De Jonge Socialisten willen dat links opleeft tijdens de Eerste Kamerverkiezingen  ... SP vindt voorstel 'krankzinnig' ... Samsom over PvdA-verhaal: 'Het is ingewikkeld'

Het hoofdbestuur van de PvdA is positief om volgend voorjaar de Eerste Kamerverkiezingen in te gaan in een lijstverbinding met SP en GroenLinks.

De motie met dit voorstel werd ingediend door de jongerenafdeling van de PvdA. Later vandaag wordt er gestemd voor deze motie tijdens een politieke ledenraad van de PvdA in Den Bosch.

De Jonge Socialisten zien graag een opleving van links bij de komende verkiezingen. Sinds de PvdA een coalitie vormt met de VVD is het linkse blok in de Kamer verdwenen. Volgens PvdA-leider Diederik Samsom is het heel goed uit te leggen hoe de PvdA zijn linkse karakter is kwijtgeraakt, maar een makkelijk verhaal is het volgens hem niet, zei hij zaterdag na afloop van de politieke ledenraad.

Iedereen op straat voelt wel dat niemand de samenleving in één keer kan veranderen, dat manna uit de hemel valt en de werkgelegenheid met bakken binnenkomt. Het is ingewikkeld, het is knokken.

Samsom beloofde de partij weer uit het electorale dal te trekken, de komende tijd harder te werken en meer resultaten te boeken.

De SP liet alvast weten niets te zien in een lijstverbinding. SP-Kamerlid Ronald van Raak noemt het voorstel krankzinnig.

Het was nota bene de PvdA die het initiatief [tot afschaffing van lijstverbindingen] heeft genomen destijds, omdat die lijstverbindingen alleen maar gebruikt werden voor politieke spelletjes. Dat de PvdA nu toch een lijstverbinding wil, riekt ernaar dat ze weer politieke spelletjes willen gaan spelen.

Volkskrant: PvdA wil lijstverbinding met SP en GroenLinks

NRC: PvdA wil lijstverbinding met SP en GL, maar SP vindt voorstel krankzinnig

Geef een reactie

Laatste reacties (164)