111

PvdA wint vier zetels na val kabinet

Peiling Maurice de Hond: PvdA +4, SP -2, CDA -1

De PvdA lijkt electorale winst te behalen door de kabinetsbreuk. Peil.nl onderzocht gisteren het stemgedrag van Nederland en ziet de sociaal-democraten in zijn wekelijkse peiling stijgen van 15 naar 19 zetels. Het CDA blijft de grootste partij met 26 zetels, maar levert een zetel in.

Door redactie Joop

Sinds donderdag was een stijging te zien van kiezers van de PvdA, die uiteindelijk leidde tot een stijging van 15 naar 19 zetels op zaterdag, meldt Maurice de Hond van Peil.nl. “Hoewel dat nog steeds een verlies van 14 zetels is, staat de PvdA nu nog maar 7 zetels achter op de grootste partij en dat was vorige week nog 12.”

De SP verloor 2 zetels, met name direct aan de PvdA. Bij het NOS-debat van maandag wees 31% van de SP-kiezers Bos als winnaar aan en 3% Kant, hetgeen ook al een voorbode was voor het feit dat sinds donderdag meer dan 10% van de SP-kiezers zeggen PvdA te stemmen terwijl dat zes weken geleden nog maar 2% was.

Groen Links verliest 1 zetel en heeft ook wat last van de abrupte winst van de PvdA. De VVD wint 1 zetel en de PVV verliest er 1, waardoor het verschil tussen deze 2 partijen nog maar 1 zetel is. Hiermee is het Nederlandse electorale landschap verder gefragmenteerd. De grootste partij (CDA) heeft nu 26 zetels en partij nummer 5 (PvdA) staat er maar 7 zetels achter. Bij eerdere Tweede Kamerverkiezingen heeft de grootste partij altijd meer dan 40 zetels gehaald, soms waren er zelfs twee partijen met een dergelijke score.

Bij de vraag wie de lijsttrekker zou moeten worden van het CDA en PvdA, blijkt de positie van Balkenende nu duidelijk zwakker te zijn dan die van Bos. Als lijsttrekker scoort Bos nu veel hoger dan mogelijke concurrenten, een sterk verschil is met onderzoek van enkele maanden geleden. Balkenende scoort op dit moment zelfs bij CDA-kiezers niet goed: slechts 36% van hen wil hem als lijsttrekker. Van alle kiezers wil 16% Balkenende weer terug als premier. Bos scoort hoger, maar de 21% is in absolute zin ook geen hoge score.

Nu de landelijke verkiezingen ineens geen toekomstmuziek meer zijn, waagt De Hond zich ook alvast aan wat coalitieprognoses:

Ten slotte blijkt uit de reacties op een mogelijk rechts of links kabinet na de verkiezingen dat de beide combinaties op dit moment geen meerderheid hebben. 16% van de CDA-kiezers reageert daarbij heel negatief op een combinatie met de PVV en VVD (met z’n drieën nu 73 zetels) , zodat er een goede kans is dat als een dergelijke combinatie er zou kunnen komen deze kiezers niet op het CDA zullen stemmen. Een linkse combinatie (PvdA+SP+Groen Links+D66)  staat slechts op 63 zetels. Ook dat geeft al aan hoe complex de situatie is door de grote fragmentatie van het electoraal. Zeker als daarbij in beschouwing wordt genomen dat een combinatie door het midden heen (met CDA en PvdA erin) politiek minder waarschijnlijk is.”

Vanzelfsprekend kan er in de komende maanden nog veel verschuiven. Het verkiezingsjaar 2006 heeft laten zien dat de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen en de Tweede Kamerverkiezingen (toen zaten er 8 maanden tussen) veel verschilden.

Geef een reactie

Laatste reacties (111)