38

PvdD: Bleker, haal hekken weg rond Oostvaardersplassen

Staatssecretaris heeft besloten dat de grote grazers niet naar andere natuurgebieden mogen uitwijken om te overleven

De Partij voor de Dieren voert actie voor de grote grazers in de Oostvaardersplassen. Vrijdag maakte staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken, Landbouw, Innovatie) bekend dat de hekken om de Oostvaardersplassen heen niet worden weggehaald, zodat de dieren elders voedsel zouden kunnen zoeken. Dit gaat tegen de commissie Gabor in, die heeft geadviseerd over maatregelen die nodig zijn voor het welzijn van de grote grazers. Onder het motto “Geef grazers de ruimte! voert de PvdD actie om de hekken tussen de Oostvaardersplassen en andere natuurgebieden alsnog weg te krijgen.

De PvdD is vooral boos op de coalitiepartijen en gedoogpartner PVV, zo laat de partij weten. CDA, VVD en PVV hadden staatssecretaris Bleker via moties expliciet gevraagd het gebied niet uit te breiden met de omliggende bossen, waar de dieren beschutting en voedsel zouden kunnen vinden, aldus de PvdD.

Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid voor de PvdD, vindt dat onvoorstelbaar. Ouwehand:

De commissie Gabor was heel duidelijk: de grote grazers in de Oostvaardersplassen hebben meer ruimte en meer beschutting nodig. CDA, VVD en PVV houden die maatregelen al jaren tegen, ten koste van de dieren. Zij houden de grote grazers gevangen in een te klein gebied.”

De Partij voor de Dieren dringt er bij staatssecretaris Bleker op aan het rapport van de commissie Gabor in zijn geheel over te nemen. Esther Ouwehand:

Het advies om de dieren meer ruimte en beschutting te bieden dateert al uit 2006, toen de commissie Gabor haar eerste rapport uitbracht (ICMO1). Dat advies is ook toen niet opgevolgd, dankzij het verzet van PVV, CDA en VVD. We weten allemaal hoe het de dieren in de Oostvaardersplassen vervolgens is vergaan.

Foto-cc: Frans de Wit

Geef een reactie

Laatste reacties (38)